Přihlásit

Škody způsobené zvěří (Zemědělec)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zemědělci na Litoměřicku, a nejen v této oblasti, se potýkají se škodami způsobenými zvěří, které dosahují vysokých částek a jsou velmi těžko vymahatelné. Uvedl to místopředseda Asociace soukromého zemědělství (ASZ) Litoměřice Stanislav Najmr při návštěvě sedláků na své farmě v Bohušovicích nad Ohří v rámci letošních dožínek Asociace soukromého zemědělství ČR. Jejich hlavní část se konala na farmě rodiny Pospíšilových v Židovicích, kde se ve stejný den uskutečnily také Farmářské slavnosti, určené zejména pro rodiny s dětmi.

Potíže se škodami, způsobenými přemnoženou zvěří, potvrdili i další zemědělci. "Řepka po mechanickém poškození na jaře shnila a nezbylo z ní téměř nic," uvedl jeden z nich. "Pokud se tato záležitost nebude řešit, bude to problém celé České republiky," míní. "Výnosy z polí byly kvůli poškození zvěří až o 30 procent nižší," dokumentoval další. Podle soudního znalce v tomto oboru Igora Hájka se již stalo, že v souvislosti s těmito škodami někteří zemědělci ukončili svoji činnost.
Škody, které způsobila zvěř, neminuly ani Josefa Přistoupila ve Vchynici u Lovosic, jehož farmu sedláci v rámci dožínek také navštívili. Přistoupil hospodaří na výměře 280 hektarů, zabývá se rostlinnou výrobou a chovem masného skotu. "Sklidili jsme asi deset tun ze 14 hektarů, soudím se, ale není jisté, že dostanu nějakou náhradu," řekl.
Podle předsedy ASZ Josefa Stehlíka se asociace hodlá zaměřit na tento problém jako na svoji prioritu. Podle něj totiž zatravněný pozemek po návštěvě divokých prasat představuje oraniště, což může vnést problémy i do kontrol pětiletých závazků, že tam není travní porost a hrozí tak postih.
Stehlík připomněl, že farmáři jsou odstaveni od rozhodování o dění v honitbách. Míní, že by se to dalo eliminovat tím, že se spojí uživatelské a vlastnické právo výkonu práva myslivosti. Sedlák by tak měl vliv na organizaci lovu a honební společenstva v daném katastru. Podle něj zmenšení výměry honiteb je krok k tomu, aby se ta honitba nechala lépe obhospodařovat. "Argument zastánců větších výměr zní, že by se vytloukla zvěř, ale když to budu parafrázovat, tak adekvátní k velkým honitbám je přemnožená zvěř," uvedl Stehlík.
Po návštěvě těchto dvou farem a farmy rodiny Vodňanských v Blíževedlech u Úštěku, kteří rekonstruovali historickou usedlost a obhospodařují asi 350 hektarů půdy, dožínkové slavnosti vyvrcholily na farmě rodiny Pospíšilových, kterou nyní vede Ondřej Pospíšil. S podnikáním na restituovaném statku začal již jeho otec, Michal Pospíšil. Stájemi prošly ovce i krávy a s nynějším majitelem, který se začal plně věnovat provozu farmy v roce 1997, se zemědělské hospodářství přeměnilo na moderní sportovní stáj pro koně. Dnes je zde ustájeno na sto převážně sportovních koní.
Mezi hosty letošních dožínkových slavností nechyběl ředitel Státního zemědělského intervenčního fondu Oldřich Černoch, ale také poslanec Evropského parlamentu Hynek Fajmon či ministr obrany Alexandr Vondra. Předseda ASZ však musel omluvit ministra zemědělství Ivana Fuksu, který se jich nemohl zúčastnit kvůli zdravotním problémům.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.