Přihlásit

Bude Argentina i nadále domovem vzácných jaguárů? (ct24.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Buenos Aires
Jaguár je největší kočkovitou šelmou v Jižní Americe. Tedy zatím. Počty krále džungle se ovšem povážlivě snižují. Jen v Argentině hrozí jaguárům do dvaceti let vyhubení. Může za to rozpínavost lidských sídlišť, pytláctví, a taky malá vymahatelnost práva.
Krajina poblíž hranic s Brazílií a Paraguají oplývá hojností přírodních krás i turistů. O původní fauně se to ale říci nedá. Mezi nejohroženější živočichy patří sám král zdejší džungle - jaguár. Argentinští vědci pozorují jeho populaci od roku 2003. Dospělé jedince vybavují sledovacím obojkem. Chtějí tak zjistit, jak a kam se elegantní kočky pohybují, aby mohli oblast výskytu lépe chránit.

Argentinské pralesy jsou domovem jaguárů
Ochrana každého jedince  začíná možná nečekaně - jeho lovem. Speciální past by mu ale neměla ublížit, šelmě pouze zabrání v pohybu. Letos se ale ještě žádná nechytila - podle vědců je to varovné znamení. Výzkumníci lapeného jaguára vždy uspí a po důkladné veterinární prohlídce mu nasadí obojek. Pak ho vypustí zpět do divočiny. Té ale ubývá stejně jako jaguárů. Šelmy ohrožuje rozšiřování lidských sídlišť a ilegální lov. "Podle studie, kterou jsme provedli ve spolupráci s Chicagskou zoo, hrozí jaguárům do 20 až 30 let vyhubení, pokud nezasáhneme a nezbavíme je těchto hrozeb," vysvětluje autor projektu Agustin Paviolo.
Argentinský deštný prales patří mezi oblasti, kde jsou jaguáři nejohroženější. Nejvíce je decimuje pytláctví. Jejich skvrnitá srst je ideálem rozmarných žen. Na černém trhu se dá jaguáří kožich sehnat za 5 tisíc dolarů.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.