Přihlásit

Město Plzeň uspořádá hon na divočáky (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Lidé z plzeňské Valchy se bojí přemnožených prasat, která jim ničí jejich majetek

Desítky divočáků ničí majetek obyvatel plzeňské čtvrti Valcha a lidé se přemnožených zvířat v lesích kolem svých domů bojí. Zástupci magistrátu se Správou veřejného statku se proto rozhodli uspořádat výjimečnou akci. V pátek 9. prosince se bude konat na divočáky hon. Správce městských lesů Richard Havelka tvrdí, že podobnou akci v posledních letech nepamatuje.
Starosta městské části Plzeň 3 Jiří Strobach oznámil, že cílem akce je snížení počtu divočáků a narušení jejich teritorií. "Především však zvýšení bezpečnosti občanů a ochrana jejich majetku před divočáky," uvedl.
Vedoucí odboru životního prostředí magistrátu Dagmar Svobodová řekla, že na Valše se do oblasti u potoka stahuje na zimu hodně divočáků, protože jsou tam černé skládky, kam lidé vyváží trávu nebo spadaná jablka a další odpad ze zahrad. "Navíc tam prasata mají dost bahna, takže to je pro ně dobré místo s dostatkem potravy," sdělila Svobodová. Protože je divočáků zřejmě už příliš, magistrát se domluvil se Správou veřejného statku, že se uskuteční hon. Akce se bude konat ve všední den, aby měla co nejméně diváků.
Valcha je oblast, kam chodí poměrně dost lidí na procházky se psy a Svobodová tvrdí, že už tam došlo k napadení psů divočáky. "Prasat je tam opravdu hodně a občas chodí blízko kolem domů. Konflikt zvířat s člověkem je tam a začal gradovat. Některá prasata se už přestala lidí bát," vysvětluje Svobodová. Ta potvrdila, že divočáky při některých cestách nezastavily ani ploty zahrad. "Víme, že přicházejí i před autobusovou zastávku a lidé se jich bojí," konstatovala Svobodová. Správce městských lesů Richard Havelka ujistil, že páteční hon budou provázet bezpečnostní opatření. "Už ve středu budou vyvěšeny informační cedule, že se v pátek uskuteční odlov, aby lidé nechodili do lesa," prohlásil Havelka.
Ten tvrdí, že koncentrace divokých prasat v oblasti souvisí s tím, že zvířata mají v tamních zahradách ideální prostředí. "Jsou to pozemky, kde se běžně neloví a je tam niva lučního potoka. Proto se tam přemnožují a potom se nedá nic jiného dělat než se snažit je odlovit," uvedl Havelka. Správce lesů však předem nechce tipovat, nakolik může být akce úspěšná. "Všechny se určitě ulovit nepodaří," řekl.
Havelka si nevybavuje obdobnou akci. "Že by se tak snižovala populace zvěře kvůli škodám, to jsem nezažil," sdělil.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.