Přihlásit

Jeleny v národním parku stříleli i lidé z ministerstva (Plzeňský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Šumava
Téměř sedm set jelenů bylo vloni uloveno na území Národního parku Šumava (NPŠ). Některé z nich si mohli zdarma zastřelit pracovníci ministerstva životního prostředí, kteří tak získali cennou trofej, za niž by jinde zaplatili desítky či dokonce stovky tisíc korun.
V NPŠ se zvyšuje počet jelení zvěře, proto byl vloni plán lovu zvýšen na sedm set kusů. "Celkem bylo uloveno 686 kusů jelena lesního. Podle platné legislativy se ale do celkových počtů započítává nalezený a zjištěný úhyn, který k 31. prosinci činil 23 kusů. Můžeme tedy říct, že plán lovu jelení zvěře jsme splnili," řekl Adam Jirsa, který má péči o jelení zvěř v Národním parku Šumavana starosti.
Redukce jelení zvěře, do které se počítá jelen, laň a kolouch, je nutná, z jejích přirozených predátorů žije na Šumavě pouze rys ostrovid. "Ten se na redukci jelení zvěře podílí podle našich zjištění asi jen třemi procenty. Proto její počet musíme redukovat lovem," uvedl Jirsa.
Cílem lovu na Šumavě není podle vedení národního parku v žádném případě zisk kapitálních trofejí, ale udržování populace v rozmezí stanoveného minimálního a kmenového stavu a v přirozené struktuře, kde je důležitý správný poměr pohlaví a věkového zastoupení.
"Minimální a kmenový stav určuje orgán státní správy Ministerstva životního prostředí ČR a zjišťuje se při jarním sčítání zvěře," vysvětlil Jirsa. Minimální stav pro NP Šumava je stanoven na 572 kusů a kmenový stav na 840 kusů. Na území Národního parku Šumava vzhledem k migracím a přírůstku narozených kolouchů žije v letním období zhruba patnáct set až dva tisíce kusů jelení zvěře.

Cenné trofeje
"Mezi hlavní cíle národního parku patří změna druhové skladby dřevin, a proto je nutné držet stavy jelení zvěře na úrovni zmiňovaných stavů," uvedl mluvčí NPŠ Pavel Pechoušek. Jelení zvěř podle něj střílejí z přibližně 99 procent k tomu určení zaměstnanci parku. Zbytek tvoří státní úředníci, kteří dostanou odstřel "za zásluhy".
"Pozvánku k lovu sloužící jako podklad k vydání povolenky k bezpoplatkovému lovu trofejové zvěře vydává ministr životního prostředí, případně ředitel správy národního parku, jako odměnu za mimořádné pracovní úsilí, dosažené významné výsledky v péči o životní prostředí, při významných životních a pracovních výročích a za mimořádné činy zejména zaměstnancům správy národního parku a zaměstnancům příslušných orgánů státní správy lesů, myslivosti a ochrany přírody, včetně těch, kteří z této organizace a orgánu odešli do důchodu," řekl na dotaz Deníku Pechoušek, který potvrdil, že trofej podle mysliveckého práva zůstává lovci.
"Opravdu statných jelenů s velmi členitým parožím ale bylo od srpna doteď uloveno jen 15 kusů," upozornil Pechoušek. Šťastlivci, kteří mohli tato zvířata střelit, tak dostali velmi hodnotný dárek.
"Cena jelení trofeje záleží na počtu bodů CIC, které trofej získá. Může to být několik desítek, ale i stovky tisíc korun," řekl Deníku jednatel Okresního mysliveckého spolku Klatovy Pavel Martin.
V Česku může údajně cena některých jelenů výrazně překročit i půl milionu korun.

Maso park prodává
Jelení maso NPŠ prodává tomu, kdo uspěje ve výběrovém řízení na nákup zvěřiny. "Prodáváme tomu, kdo nabídne pro park nejvýhodnější, a tudíž nejvyšší částku. Většinou jde o místní, šumavské zpracovatele zvěřiny. Maso se v současnosti prodává za 64 korun plus DPH," konstatoval Pechoušek a dodal, že peníze zůstávají na Šumavě a používají se také na běžný provoz Národního parku Šumava, obnovu šumavských lesů, které budou domovem dalších generací jelení zvěře.

***
Jak se loví v Národním parku Šumava
Za rok 2011 bylo v honitbách na území NP Šumava uloveno : Jelení zvěř 687 ks (jelen 137 ks, laň 211 ks, kolouch 339 ks) + úhyn 23 kusů. Srnčí zvěř 45 ks (srnec 32 ks, srna 6 ks, srnče 7 ks) + úhyn 25 kusů. Černá zvěř 187 ks (kňour 10 ks, bachyně 6 ks, lončák 35 ks, sele 136 ks). Zdroj: NPŠ

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.