Přihlásit

Kuny se přemnožily, jsou všude. Ničí majetek i nervy (Třebíčský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Rozkoušou polstrování v autě stejně dobře jako cokoli, co je na půdě. Vítězný boj s kunou někteří přirovnávají k výhře v loterii

Pan Stanislav z Náměště nad Oslavou je mezi těmi, kteří se stali obětí řádění kun. "Kolem auta jsem si všiml podivných chuchvalců, ale nevěnoval jsem jim pozornost. Až později jsem zjistil, že si kuna dělala hnízdo přímo v motorovém prostoru a jako materiál použila polstrování kapoty. Navíc zničila drát vedoucí k olejovému čidlu. Pomohlo až to, když jsem polstrování úplně odstranil a celý prostor motoru důkladně vystříkal agresivní voňavkou," popsal svou zkušenost. Nedávno si stěžoval na to samé jeho soused, takže se kuna nejspíš přestěhovala do jeho fabie. Zda i v tomto případě pomůže parfém, se uvidí.
Že jsou kuny přemnožené, potvrdil jednatel třebíčského okresního spolku Českomoravské myslivecké jednoty Josef Venhoda.
"Je jich všude plno a lidi si moc nevědí rady. Dřív jsme je stříleli v hojném počtu, protože byl zájem o jejich kožky. To už ale dlouho neplatí, a tak jsou jich mraky. Co já vím, lítají po Třebíči, v Kožichovicích, ve Slavicích, no prostě všude," vypočítal Venhoda.
Ti, kteří atakem jinak mimořádně roztomilých zvířat trpí, se vrhají do víru experimentů, aby se jich co nejrychleji zbavili. Když se kuny nastěhují do domu, dokážou vytrhat zateplení podkroví, promočit a prokálet stropy, ukousat kabely od antény nebo zlikvidovat slepice. Mají velmi pružné tělo a zvládnou se protáhnout i na první pohled nemyslitelným otvorem.

Pomůže jen myslivec
"Rád bych upozornil, že kunu smí lovit jen myslivci, a to v období od 1. listopadu do 28. února, jinak je hájená. Tak hovoří zákon, ať se nám to líbí nebo ne, s tím nic nenaděláme. Komu se podaří ji doma odchytit, měl by ji v kleci odvézt velmi daleko do lesa a vypustit do přírody," sdělil Venhoda.
Jenže odchytit kunu je téměř nadlidský výkon. Je to neobyčejně inteligentní zvíře s výborným čichem. Chytit se dá snad jen do sklopce, což je jednoduchá drátěná klec s mechanickým nástrahovým systémem. Dá se koupit i vyrobit podle návodu, kterých koluje po internetu několik.
Klec musí nejdříve vyčichnout od lidského pachu, kuna kolem ní pár dnů nedůvěřivě chodí. Teprve potom se nechá zlákat dobrotou uvnitř. Vhodná jsou vajíčka zvenčí pomazaná žloutkem, fungují taky sušené švestky a sušené ovoce obecně. Lidi si ale mezi sebou radí i jiné věci, jejich agresivita vůči malé šelmě roste přímo úměrně s tím, jakou škodu zvíře páchá. Dobré je v první řadě důkladně utěsnit prostor, kam kuny rády v noci chodí. Kolem i uvnitř rozmístit misky se čpavkovou vodou a mletým chilli. Někomu pomohlo několik dnů nepřetržitě puštěné rádio. Nanoc prý je dobré dát do navštěvovaných prostor blikající světlo, třeba to z kola. Kunu dokáže odradit hromádka chlupů z nemytého psa, vadí jí lidské vlasy a moč. U nás nemá krom člověka přirozeného nepřítele, určitě se ovšem bojí velkých kočkovitých šelem, které žijí v zoologických zahradách. A tak je tam prý mezi veřejností obrovský zájem o trus například tygrů, lvů či rysů. Výkaly stačí vhodně umístit poblíž kuního pelechu a šelma se vytratí.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.