Přihlásit

Pytlák z Kolínska dopaden (Prima family)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka
--------------------
Pytlák, který v posledních týdnech řádil na Kolínsku, je dopaden. Myslivcům pomohla fotopast, kterou nastražili i pytláckých pastí. Muži teď hrozí až 5 let vězení a to nejenom za pytláctví, ale také za týrání zvířat. V pastích totiž umírají pomalu a velmi bolestivě.

Ondřej POŘÍZEK, redaktor
--------------------
Tady už se díváte na pytláka, který údajně rozmisťoval zakázané pasti v lesích a lovil tak divokou zvěř. Takhle ho zachytily přímo při činu fotopasti, které reagují na jakýkoli pochyb před sebou. Automaticky aktivují spoušť. Normálně se používají na zachycení pohybu zvěře, teď pomohly dopadnout pytláka. Muž nastražoval pytlácké pasti v tomto lese, tedy jen pár kroků od místa, kde bydlí. U chatové oblasti Buda nedaleko Zásmuk na Kolínsku.

Marek JIROUŠ, zástupce vedoucího kolínských policistů
--------------------
Přišli jsme na něj za přispění jednoho z místních myslivců, který byl upozorněn na nastražená pytlácká oka jedním z chatařů. A tento myslivec byl natolik duchapřítomný, že si celou oblast prošel, zkontroloval, objevil ty oka a nalíčil fotopast.

Ondřej POŘÍZEK, redaktor
--------------------
O několik dní později pak slavil úspěch. Jedna z nastražených fotopastí skutečně zaznamenala muže, který jde k pytláckým okům. Ještě předtím, než ho policisté dopadli, stačil ulovit minimálně 2 srny. Cena každého kusu je okolo 15 tisíc.

Marek JIROUŠ, zástupce vedoucího kolínských policistů
--------------------
My muže stíháme ze dvou trestných činů, je to jednak pytláctví a jednak týrání zvířat. A to týrání zvířat je tam proto, protože smrt srny, pokud se chytne do pytláckého oka, tak opravdu přichází po mnohahodinové nebo mnohadenní agónii, je to opravdu velmi surový způsob.

Martin HORÁLEK, Českomoravská myslivecká jednota
--------------------
Chytání do ok je považováno za jednu z nejhrůznějších smrtí, které můžeme zvěři připravit. Je to trýznění, je opravdu velmi nehumánní, má strašlivým způsobem.

Ondřej POŘÍZEK, redaktor
--------------------
Pytlák lovil zvěř prý proto, že je bez práce a neměl peníze na obživu. Každopádně tento způsob lovu je dlouhá léta přísně zakázaný a hlavně protizákonný.

Věra ŽÍDKOVÁ, mluvčí kolínské policie
--------------------
53letému muži za přečiny pytláctví a týrání zvířat hrozí trest odnětí svobody až do 5 let.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.