Přihlásit

Noční letce přiláká k divákům pískání (Olomoucký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ornitologové pořádají ve Sluňákově na Olomoucku Soví noc. Příchozí si prohlédnou puštíky či kalouse

Horka nad Moravou
Neopakovatelné chvíle s nočními dravci nabízí ornitologové všem, kteří přijdou na zítřejší Soví noc do Sluňákova v Horce nad Moravou na Olomoucku. Začátek setkání s pozoruhodnými opeřenci je v 18 hodin. Dospělí i děti si budou moci zblízka prohlédnout několik druhů sov a s dravci se případně i vyfotit.
Ti, kteří dorazí do Sluňákova, se dozvědí od odborníků spoustu informací o nočních dravcích, zvláštnostech sovího života a uslyší jejich hlasy. "Při večerní vycházce mohou být svědky přilákání místních kalousů a puštíků pomocí hlasových nahrávek a pískání," zval na zítřejší Soví noc Jiří Šafránek z Moravského ornitologického spolku. Sovy jsou velmi zajímavými nočními letci s většinou nenápadným zbarvením, vyznačujícími se výborným sluchem. Právě pro maximálně tichý let, potřebný pro ulovení potravy, mají velmi měkké peří se speciálně tvarovaným okrajem. Hlavu mohou otočit až o 270 stupňů.
Pokud by se zvědavci pokoušeli o přilákání sov vábničkou, která se dá běžně koupit, upozorňují ornitologové na nebezpečí, do něhož mohou lákané ptáky dostat. Mohou přitom ohrozit jejich život, jelikož vábeného menšího letce může napadnout jiný dravec, například puštík. Ten může ohrozit nejen kulíška, ale i další druhy, mimo jiné sýčka.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.