Přihlásit

Trubači z Čech i Slovenska vystoupili na lesnické škole (Přerovský a hranický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Sametové zvuky lesních rohů v neděli ukončily třídenní program Mezinárodního setkání lesnických škol a mysliveckých trubačů z Česka i Slovenska, které se o víkendu konalo v prostorách Střední lesnické školy v Hranicích.
Už od pátku se tak studenti zúčastněných škol během uspořádaných seminářů zdokonalovali nejen v trubačském umění, ale učili se také základům hudební nauky, zpěvu a taneční výchovy.
"Základy troubení už ovládali dříve. Nyní šlo spíše o to, aby se naučili hrát v orchestru, tedy ve větším uskupení a s jinými lidmi. Trubači z obou států se tady potkali poprvé a tu kompozici dali dohromady. Myslím si, že jak odborná, tak i laická veřejnost může být spokojena," uvedl ředitel Střední lesnické školy v Hranicích Miroslav Kutý.
Přestože i tyto semináře si mohla odborná i laická veřejnost přijít poslechnout, nejvíce lidí se v areálu školy shromáždilo až v neděli dopoledne. V tu dobu totiž proběhl slavnostní koncert, který třídenní mezinárodní setkání oficiálně uzavřel.
Při koncertu studenti ze všech koutů obou republik zahráli mnohé fanfáry, pochody a jiné skladby. Na koncertu zazněla také troubená a zpívaná Hranická mše autorů Petra Vacka a Vladimíra Vyhlídala. "Akci hodnotím jako velmi úspěšnou, protože se setkali trubači všech lesnických škol, které v České republice a na Slovensku působí. Navodili velmi atraktivní a příjemnou atmosféru. Velice nás zaujalo, jak se k sobě navzájem uměli chovat, jak je tato kulturní dovednost spojila a jak je to kultivovalo," dodal ředitel Miroslav Kutý.
Součástí nedělního programu byla vedle venkovního koncertu také výstava trofejí jelenů, daňků, muflonů či srnců, které si návštěvníci mohli v útrobách školy prohlédnout. Setkání bylo součástí oslav 160. výročí založení Střední lesnické školy Hranice. Zdaleka se však nejedná o poslední připomenutí tohoto jubilea. "Samozřejmě že plánujeme také další akce. Proběhnoujak v červnu, tak potom v říjnu, což je měsíc, ve kterém byla v roce 1852 škola založena," uzavřel ředitel školy Miroslav Kutý.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.