Přihlásit

U dálnice chybí ploty. Řidiči jsou v ohrožení (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Na silnici R6 jsou nechráněné úseky, na kterých zvěř vbíhá autům do cesty. Na 133. kilometru nejsou plot ani svodidla. Silničáři se ale místa oplocovat nechystají. Podle jejich šéfa by to bylo nehospodárné.

KARLOVARSKÝ KRAJ
Mnoho nechybělo a přítel Ester Krejnické se ve 130ti kilometrové rychlosti při srážce s divokým prasetem na R6 mohl ošklivě zranit. U obce Hory na 133 kilometru "jen" zrušil vůz. Ukazuje se, že na nové dálnici jsou naprosto nechráněné úseky, kde zvěř vbíhá autům do cesty, protože tu není plot ani svodidla.
"Je jen otázkou času, než to skončí tragédií. Přítel se tu mohl zabít, kdyby jel v nějakém horším autě," řekla Krejnická. Hodlá žalovat Ředitelství silnic a dálnic za to, že místo u Hor na R6 nenechalo oplotit. Bude vymáhat škodu, která činí asi 30 tisíc korun.
Hned druhý den po nehodě - 10. března - podala trestní oznámení na silničáře. Policie rychle případ odložila, protože oplocení nebylo součástí projektu stavby silnice a nikdo tedy nic nezanedbal. Krásová nesouhlasí. "Úsek je velmi nebezpečný, ale všichni se toho distancují a nechtějí nedostatek napravit."
Jak je možné, že v téměř celé délce stojí podél R6 plot a na některých místech ne? Silničáři vysvětlují, že zábrany postavili všude, kde z tzv. migračních průzkumů vyplynulo, že tudy chodí divoká zvěř. "Na 133. kilometru zřejmě průzkum řekl, že tomu tak není," uvedl šéf ŘSD v Karlovarském kraji Pavel Rödl. Jenže právě tady vede dálnice blízko lesa.
Policisté prý na místě nehody tvrdili, že tu ke střetům se zvěří dochází často a že srážce se nevyhnulo ani auto policie. Jenže ve statistikách u R6 je nula. Řidiči policii žádný střet nehlásili. Zřejmě proto, že škoda nepřesáhla hranici 100 tisíc korun a nikdo z posádek se nezranil.

O nehodách nevědí ani silničáři
O haváriích zaviněných zvěří neví ani silničáři. Ti se o nich dozvídají, jen když při nehodě dojde k poškození jejich majetku - třeba svodidel. "Když řidič srazí zvěř, oznámí to své pojišťovně a ta nám událost nehlásí," řekl Pavel Rödl.
Silničáři se další místa oplocovat nechystají. Drží se výsledků migračních průzkumů. Nemůžeme stavět ploty tam, kde si myslíme, že zvěř chodí. To by bylo nehospodárné nakládání se státními penězi," prohlásil šéf ŘSD Rödl.

Řidiči musejí zavolat policii
Řidič musí volat policii, pokud se při takové nehodě někdo zraní či škoda přesáhne sto tisíc korun. "Nebo když dojde k usmrcení zvěře, abychom ji z cesty odstranili," doplnil mluvčí karlovarské policie Pavel Valenta.
Podle šéfa Okresního mysliveckého spolku v Karlových Varech Evžena Krejčího by kolem dálnice měly ploty být. "Jen svodidla střetům se zvěří nezabrání." Nejčastěji myslivci na Karlovarsku sbírají sražené kusy na silnici směrem na Prahu.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.