Přihlásit

Většině veřejnosti je všechno jedno (Horácké noviny)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Z REDAKČNÍ POŠTY
Myslivecký zákon 449/2001 tvořený lidovou myslivostí od padesátých let se stal prohlášením ministerských lobbistů v době změny ministrů kolizním, když zvěř byla ustanovena nehmotným státním vlastnictvím a stala se symbolem pro ministerstvo kultury. Tím v krajině nehmotnou zvěř můžeme dnes (jako kulturní symbol) ctít nebo zatracovat. Podle práva vzniklý symbol už nelze dále tvarovat podle § 2 a několika dalších paragrafů ze zákona o myslivosti. Uvedeným způsobem se tak zákon 449/2001 stal právně kolizním pro občanskou veřejnost.
O souboru kolizních problémů venkova a krajiny pojednává technokratický projekt ministra zemědělství Petra Bendla uveřejněný ve Světě myslivosti 3/2012.
Po prostudování tohoto projektu jsem nabyl přesvědčení, že vychází z jiného vyššího národního symbolu, tedy že ČR vzešla ze zemského ráje, krásného na pohled, kterého jsme všichni součástí v dobrém či zlém projevu.
V poslední době jsem byl za vlastníky honebních pozemků účastníkem několika lobbistických pojednání k projektu o krajině a všemu živému, co v katastrech obcí ještě žije. Z toho jsem nabyl dojmu, že většině veřejnosti je všechno jedno. Chováme se šibalsky k sousedovi a jsme lhostejní ke zplodinám, které produkujeme, tvoříme si biologickou diverzi krajiny, ve které žijeme, a tím jsme spolutvůrci ekonomické nestability státu už od roku 1948.
Za vlastníky honebních pozemků proto navrhuji zavrhnout všechny šibalštiny a anomálie ze špatných zákonů a zabývat se bioekologickou diverzí krajiny tak, aby z vesnice nebyly provincie byznysu. Vytvořit v katastrální krajině biokoridory a obnovit alespoň část otevřených vodotečí, aby měla zvěř možnost dostat se k vodě. Zmenšit zemědělské plodinové hony, aby monokultura plodiny nesahala od vesnice k vesnici.
Obnovit řádné vlastnictví pozemků podle zákona, bez upřednostňování užívacího práva. To vše vypořádat v právní rovině s občanským zákonem a s Listinou základních práv a svobod.
Za vlastníky honebních pozemků Jiří Dobrovolný, Klučov


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.