Přihlásit

K.Hory: Ornitologická vycházka již v pondělí (prvnizpravy.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Významným dnem pro přírodu se roku 1906 stal 1. duben, kdy byla podepsána Konvence o ochraně užitečného ptactva.

 

Na památku tohoto podpisu se již 106 let slaví tento den jako Mezinárodní den ptactva. Pozornost by měla být obrácena jak k nebezpečím, která ohrožují ptáky na celém světě, tak hlavně k ochraně ptáků samotných i k ochraně jejich stanovišť.

 

Správa NP a CHKO Šumava si Mezinárodní den ptactva každoročně připomíná a nebude tomu jinak ani v letošním roce.

V rámci programů pro veřejnost pořádá Informační středisko (IS) a Středisko environmentální výchovy (SEV) Kašperské Hory v pondělí 2. dubna ornitologickou vycházku za známými i méně známými druhy ptáků, kteří se vyskytují v okolí Kašperských Hor.

„Hlavní druhy, které jsou v Ptačí oblasti Šumava chráněny, jsou tetřev hlušec, tetřívek obecný, čáp černý, chřástal polní, jeřábek lesní, sýc rousný, kulíšek nejmenší, datlík tříprstý a také datel černý. Zajímáme se především o stavy jejich životního prostředí a také o zachování početnosti jednotlivých druhů. V rámci vycházky však budeme poznávat podle zpěvu různé druhy pěvců a budeme zjišťovat, zda a jaké druhy tažných ptáků se již na Šumavu vrátily,” sdělil Luděk Bufka, zoolog Správy NP a CHKO Šumava.

"Sraz všech účastníků, kterým doporučujeme vzít si s sebou dalekohled, je ve 14.00 hodin před IS a SEV v Kašperských Horách," dodala tisková referentka Správy NP Šumava Jana Zvettlerová.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.