Přihlásit

Ve Stonavě řádí bobři (ČT 1)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Richard PISKALA, moderátor

Ve Stonavě bojují s bobry. Zákonem chránění živočichové se sem vrátili z Polska. Ničí stromy a vytvářejí nové hráze. Největší starosti s nimi mají rybáři.

Alexandra PŘEČKOVÁ, redaktorka

Kateřinské rybníky. Ještě nedávno ráj rybářů, dnes bobří stanoviště. Hlodavci se usídlili v místním potoce a vrásky na čele dělají hlavně rybářům.

Leopold BORKALA, rybářský hospodář

Vidíte, že tu je málo vody, tu ještě není dopuštěný rybník. Je vidět úplně břeh na tom prostředním rybníku. A spodní rybník má 20 centimetrů vody. A nejde dopustit.

Alexandra PŘEČKOVÁ, redaktorka

Bobři jsou velmi pracovití. Přes noc staví velké hráze a voda z potoka se pak místo do rybníků rozlévá do okolí. A rybáři mají práci navíc.

Leopold BORKALA, rybářský hospodář

To je třeba všechno rozebrat postupně, aby vám to neujelo do té roury. Každý druhý den tu chodíme snažit. Půl metru ubereme, ale on během noci udělá zase to samé. Natrhá trávu, zaslepí, hotové.

Lumír POLEDNÍK, ochranář, CHKO Poodří

On se snaží zvednout hladinu vody tak, aby se dostal co nejblíže k těm stromům, k té své potravě.

Alexandra PŘEČKOVÁ, redaktorka

A stromy pod bobřími hlodáky padají den co den. Tam, kde byl ještě nedávno les, zůstaly jen ohoblované pahýly.

Leopold BORKALA, rybářský hospodář

Toto je úplně čerstvé, to vidíte, že to je úplně čisťoučké a čerstvě udělané. Ještě to je mokré.

Alexandra PŘEČKOVÁ, redaktorka

Zvítězit nad bobrem není snadné. Je totiž přísně chráněný a za jeho usmrcení může hrozit pokuta v řádech několika set tisíc korun. Ochranáři se proto chtějí inspirovat od polských kolegů.

Lumír POLEDNÍK, ochranář, CHKO Poodří

Pod hrází protáhnou rouru, která ústí na jedné straně v tom jezeře vytvořeném bobry a čerpá vodu z prostředka a několik metrů za hrází vytéká. Bobři usilovně ucpávají hráz, ale voda jim utíká, tak je to přestane bavit.

Alexandra PŘEČKOVÁ, redaktorka

V celém Moravskoslezském kraji žije podle ochranářů téměř 5 desítek bobrů. Jejich počet stále roste. Alexandra Přečková, Česká televize, Stonava.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.