Přihlásit

Přehlídka trofejí ukáže, jak pečují myslivci o zvěř (Domažlický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Horšovský Týn - Podobně jako organizovaní chovatelé předvádějí na výstavách své úspěchy v podobě nejrůznější drůbeže a zvířectva, mohou myslivci z našeho regionu ukázat veřejnosti, jak vypadá zvěř v jejich honitbách.
Oproti běžným chovatelům to mají poněkud těžší, neboť by na výstavu těžko odchytávali nejlepší kusy. Proto se pochlubí jejich trofejemi.
Nejprve se však ti, kteří je bodují, musejí probrat stovkami exponátů, které na výstavu dodala myslivecká sdružení z celého domažlického regionu. "S pravidelným hodnocením trofejí ve stylu, v jakém se provádí nyní, jsme začínali v roce 1986. Od tohoto roku se začaly na Domažlicku trofeje prohlížet a bodovat. Od 80. let sem jezdili z výzkumného ústavu ve Zbraslavi odborníci na posuzování srnčí zvěře, kteří sem vnesli takový duch hodnocení trofejí. To byl úplný počátek, od nich se hodnotitelská komise OMS u Domažlice učila," říká Václav Procházka, předseda myslivecké komise a dodává, že řadu let se hodnocení a výstavy pořádaly v Poběžovicích.
Nyní se akce koná střídavě ve třech místech okresu. "Snažíme se střídat města s rozšířenou působností, což jsou Domažlice a Horšovský Týn, ale Poběžovice bereme po dobrých zkušenostech za další základnu a vracíme se tam moc rádi," říká jednatel OMS Domažlice Petr Kopf.
Jak vypadají letošní trofeje ve srovnání s lety minulými? "Letos, co se týče srnčích trofejí, jsme zaznamenali pokles kvality. Vybrali jsme jedinou trofej, kterou lze zařadit mezi význačné. Ostatní jsou téměř podprůměrné. Připisuji to útlumu srnčí zvěře," konstatuje Procházka. Podle jeho slov může mít vliv vytlačování srnčí zvěře daňky a muflony. "Daněk a muflon, to je zvěř, která se sem dostala, může mít na srnčí populaci vliv.
Srnec je teritoriální živočich, a pokud mu do teritoria přijde silnější daněk či muflon, odchází a stahuje se jinam. Kvalita srnčí zvěře, pokud nemá klid a musí se stěhovat, se projeví na parožení, což je samozřejmě na škodu. Řekl bych, že letošní srnčí trofeje jsou tak trochu zklamáním," doplňuje Procházka. Naopak je ze strany předsedy myslivecké komise spokojenost s daňčími a mufloními trofejemi: "Předložené mufloní trofeje mají slušnou hodnotu, daňčí také."
Myslivci vědí, odkud nejcennější trofeje pocházejí. "Je to z lesních honiteb, kde je větší komplex lesa. Je tam více zvěře a ta se má kam schovat, najde více klidových míst," podotýká jednatel myslivců Kopf.
Přes to všechno mohou myslivci ukázat veřejnosti na chovatelské přehlídce trofejí v hotelu Šumava v Horšovském Týně stovky kusů trofejí. "Rád bych pozval veřejnost na naši výstavu. Otevřena bude od čtvrtka 26. do neděle 29. dubna, a to od devíti do 17 hodin, jen poslední den, v neděli, pouze do 16 hodin. Připravili jsme také doprovodný program. V pátek od 15 hodin se uskuteční jarní svod psů, den nato proběhne od půl desáté dopoledne slavnostní zahájení, při kterém - a vlastně během celého dne - nebudou chybět vystoupení trubačů. Ve 13 hodin předvede ukázku vábení Pavel Kumžák," zakončil pozvánku Procházka.
Vzhledem k tomu, že jsme mohli vidět shromážděné trofeje lesní zvěře z celého Domažlicka, lze říci, že na výstavě nebude rozhodně o zajímavé exponáty nouze.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.