Přihlásit

Myslivci zuří: Zloději ohrožují řidiče a posílají zvěř na smrt! (Plzeňský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Z více než pěti stovek kůlů pachového ohradníku u Třemošné jich už sto chybí

Třemošná
Pachový ohradník u třemošenského obchvatu postupně mizí. Dřevěné kůly nastříkané pěnou si totiž vyhlédli zloději. Vytahují je ze země a kradou. Myslivci, kteří si dali práci, aby relativně novou silnici páchnoucími kůly ohraničili a pomocí nich zabránili zvěři, aby vbíhala pod smrtící kola aut, mají pořádný vztek.
Naposledy zmizely kůly začátkem tohoto týdne. Zloději jich odvezli sedmdesát. "Oni si snad ani neuvědomují, co tím způsobili. Ohradník jsme přece stavěli proto, abychom chránili zvěř a také aby se na obchvatu nestávaly nehody. A pak přijde někdo, kdo kůly prostě ukradne a nezajímá ho, že tím ohrožuje životy zvířat i lidí!" vzteká se hospodář mysliveckého sdružení Třemošná­Krkavec Josef Majer.
Během minulého mysliveckého roku, který začal vloni 1. dubna a skončil letos v poslední březnový den, na přeložce silnice I/27 auta srazila 28 kusů srnčího, jednoho jelena a 28 zajíců. "Řidiči se tudy ženou jako blázni. Když před auto skočí srna, šance, že se jí člověk vyhne, je minimální. Podél silnice jsme proto zatloukli celkem 550 kůlů. Dnes je jich sto pryč. Já to nechápu," pokračuje Majer.
Policejní mluvčí Ivana Telekešová řekla, že zloději kradli v noci z 15. na 16. května. "Nejedná se o první případ, třemošenští policisté už v uplynulých měsících krádež kůlů jednou řešili. Vsoučasné době se čeká na vyčíslení škody. Pokud bude vyšší než 5000 korun, bude se jednat o trestný čin. V opačném případě půjde o přestupek," vysvětlila Telekešová.
Pětitisícovou hranici podle mysliveckého hospodáře částka přesáhne. "Jeden kůl stojí 95 korun, pěna, kterou budeme muset pořídit 1300 korun. To je skoro osm tisíc korun," pokračuje Majer s tím, že myslivci se kůly novými nahradit nechystají. "Asi by je zase kradli. Budeme muset pěnu nejspíše nastříkat na stromy v lese u silnice," dodává hospodář.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.