Přihlásit

Start sezony na Máchově jezeře doprovodí setkání parohatých měst (tydenvlk.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Doksy
Setkání měst, která mají ve znaku parohy, a také první farmářské trhy obohatí v Doksech na Českolipsku sobotní otevírání Máchova jezera. Informovala o tom starostka města Eva Burešová. Otevírání Máchova jezera zahajuje letní turistickou sezonu v Doksech už osm let. Letos jeho návštěvníky čekají například hudební vystoupení, filmová projekce nebo soutěže pro děti.

Zástupci parohatých obcí a měst, tedy těch, která mají ve znaku jakékoliv paroží, se scházejí co dva toky. "My máme v našem znaku jelena skákajícího z vršku nynějšího náměstí na vrch Tovární. Přestože celá akce je organizačně velmi náročná, jsem ráda, že se letos koná právě u nás," uvedla Burešová.

Setkání měst s parožím ve znaku se koná od pátku do neděle. "Pro naše hosty z parohatých měst jsme pak ve spolupráci s rekreačním areálem Poslův mlýn připravili právě na Poslově mlýně celý víkend tábornických soutěží a hudby pod názvem Tábornická nostalgie," uvedla ředitelka Městského kulturního střediska Renata Mauserová.

Účastníci setkání ale obohatí i sobotní program při otevírání sezony na jezeře. Začne už v 10:00 na náměstí Republiky, odkud se ve 13:00 vydá alegorický průvod k jezeru, aby je mohli odemknout.

Na hlavní pláži se chystají vystoupení hostů z parohatých měst a místních spolků nebo škol a soutěže pro děti. V 16:00 začne hudební program. O dvě hodiny později se zábava přesune i do kina Máj, kde se bude promítat film Muži v říji. Na pláži si vpodvečer na své přijdou fanoušci tvrdší muziky.

"Další novinkou, kterou v Doksech zavádíme, jsou farmářské trhy," doplnila starostka. Na náměstí se v sobotu otevřou ještě před začátkem kulturního programu, a to v 09:00.

Máchovo jezero je významnou rekreační oblastí Libereckého kraje. Ročně je navštěvují desetitisíce lidí a oblast kolem něj je na turistice ekonomicky závislá. Rozsáhlý rybník byl založen už ve středověku. Je největší v Libereckém kraji a současně patří k největším v zemi. Má rozlohu 284 hektarů a dosahuje hloubky až 12 metrů.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.