Přihlásit

V Kozlanech prověřili vlohy loveckých psů (Vyškovské noviny)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Kozlany – V sobotu 12. května měli v Kozlanech sraz příznivci lovecké kynologie. Okresní myslivecký spolek Vyškov zde totiž pořádal ve spolupráci s Mysliveckým sdružením Kozlany zkoušky vloh malých i velkých plemen. Jedná se o základní zkoušky, určené především mladým psům, na kterých se odhalují jejich vrozené vlohy pro další lovecký výcvik. Slavnostní zahájení se uskutečnilo v krásném prostředí obecní zahrady, přítomné zde přivítali zástupci Okresního mysliveckého spolku Vyškov, předseda Mysliveckého sdružení Kozlany, ale také starosta obce Kozlany Karel Pospíšil, neboť obec Kozlany zapůjčila pro tuto akci své prostory a věnovala ceny pro nejlepší vůdce loveckých psů.

Na zkoušky se dostavilo celkem osm psů malých plemen (např. jezevčík, teriér, anglický špringršpaněl, velššpringršpaněl, atd.) a devět psů velkých plemen (plemena ohařů). Všech sedmnáct psů zkoušel šestičlenný sbor rozhodčích pod vedením vrchního rozhodčího pana Emila Vysloužila mladšího. Po zahájení odešli psi se svými vůdci do honitby, kde plnili nejrůznější disciplíny, brzy však přestalo přát počasí a zbytek dne byl ve znamení hustého deště. To však nemohlo být na závadu, neboť i při praktickém výkonu práva myslivosti počasí ne vždy přeje.

Kolem druhé hodiny odpoledne se většina promoklých psů, vůdců, rozhodčích i pár diváků, kteří to nevzdali, sešla opět v Obecní zahradě. Členové Mysliveckého sdružení Kozlany zde připravili pro všechny chutné a hlavně teplé občerstvení a sbor rozhodčích se pustil do hodnocení výsledků zkoušek.

Ze sedmnácti startujících psů úspěšně dokončilo zkoušky patnáct. Vítězem velkých plemen se stal pan Vinklárek ze Slavkova u Brna se svým maďarským ohařem, vítězem skupiny malých plemen se stal pan Zemánek z Brna a jeho velššpringršpaněl Eastfarm´s Phoenix.

Vítězové byli odměněni poháry a věcnými cenami, každý z účastníků dostal dárek, který věnovala Pavlína Pytelová. Speciální cenu, kterou věnovala obec Kozlany, a to 10 kg těžkou šunkovou kýtu, získal mladší z obou vítězných psů, kterým byl devítiměsíční Eastfarm´s Phoenix.

Vyhlášením výsledků zkoušek a předáním cen byl den u konce a všichni se vydali do sucha a tepla svých domovů. Závěrem nezbývá než poděkovat členům MS Kozlany za práci, kterou pro úspěch celé akce vynaložili, velké poděkování patří také vedení obce Kozlany, které ochotně poskytlo krásné zázemí a věnovalo ceny, dále paní Pavlíně Pytelové, která po celý den bděla nad zdravím psů a také jim věnovala dárky.

Další kynologická akce se v Kozlanech uskuteční dne 4. srpna 2012 a budou to speciální zkoušky z vodní práce. Všichni přátelé lovecké kynologie i vůdci se svými svěřenci jsou srdečně zváni!

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.