Přihlásit

Požár: uhořela srnčata i zajíci (Hodonínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Hasiči z lesa u Bzence postupně odcházejí. Začne zjišťování škod. Myslivci vědí, že narozená srnčata ohni zřejmě neunikla.

Hasiči, stejně jako myslivci a Lesy České republiky, již zveřejnili první odhady škod, které po sobě zanechal největší požár lesa za posledních patnáct let. Více než patnáct set hasičů zaměstnával u Bzence od čtvrtečního odpoledne.
Podle odhadu myslivců se mohla stát oběťmi především mláďata srnčí zvěře a zajíců. Jak uvedl předseda Okresního mysliveckého spolku v Hodoníně Radovan Mančík, zvěř sice stihne před ohněm uniknout, oheň ale musí jít jedním směrem. "Pokud se zvěř dostane do situace, kdy ji kouř obklopí ze všech stran, samozřejmě se nadýchat může. Je to stejné jako u lidí," uvedl Mančík.
Jak řekl správce strážnické oblasti Lesů ČR Bohumil Pipal, čeká lesníky dlouhá cesta k nápravě. "Poničená oblast má rozlohu přibližně sto šedesát hektarů. Těžko momentálně odhadovat, kolik stromů to znamená. Předpokládám ale, že většinu v této lokalitě budeme muset pokácet," domnívá se Pipal. Podle zákona má správce za povinnost zničený les obnovit do dvou let. Pipal ale věří, že v Moravské Sahaře to potrvá méně. Stromy jsou tam důležité, aby zadržovaly pohyb písku.

Oheň se šířil rychle
Nájemce honitby v lokalitě zasažené ohněm Antonín Čajka odhaduje, že přišel o její jednu třetinu. Na místo se ale zatím nedostal. Čajka má v pronájmu devět set patnáct hektarů. "Měl jsem tam nějaké krmelce a posedy, myslím, že něco z toho určitě shořelo. Viděli jsme odcházet černou zvěř, která se asi zachránila. Před týdnem se ale narodila srnčata, která podle mě uhořela. Stejně jako malí zajíci," vyjmenoval Čajka s tím, že je možné,že z místa nestihli utéct ani dospělí zajíci. Oheňse totiž šířil velmi rychle.
Oheň ovšem zasáhl i chráněnou ptačí oblast. Na první obhlídku se proto vydal také ornitolog České ornitologické společnosti Karel Šimeček. Pohyb a život v lese, stejně jako strakapoudi, kteří krmili svá mláďata v dutinách ohořelých stromů, jej sice překvapil, se ztrátami ale počítá. "Druhy, které již hnízdily, o snůšku jistě přijdou. Především tedy budníčci, pěnice a lindušky lesní, které hnízdí při zemi. Obdobně na tom bude skřivan a lelek lesní, kteří se v oblasti vyskytují. Co se týká dravců, tak o hnízdiště mohli přijít káňata a jestřábi. Naštěstí hnízda čápa černého oheň nezasáhl," odhadl Šimeček s tím, že ptáci se již letos na spálené místo nevrátí. "Problém je i v tom, že na spáleništi nebude žádný hmyz, takže ptáci nebudou mít ani potravu," doplnil ornitolog.
V nejbližších dnech už bude možné škody počítat přesněji. "Pokud se situace nezhorší, během úterý bychom mohli celý prostor předat majiteli. To ale neznamená, že hasiči z místa odejdou," uvedl velitel zásahu Martin Červenka. V pondělí už hasiči také uvedli první hrubý odhad toho, kolik celý zásah bude stát. Půjde o částku devíti až desíti milionů korun. Ato jejich práce bude ještě pokračovat. Oheň se ještě pořád může vrátit.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.