Přihlásit

Klíšťata začínají útočit. Písecko už registruje dva případy encefalitidy (denik.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Písecko
Letní sezona začíná. To potvrzují i první tři případy onemocnění klíšťovou encefalitidou na jihu Čech. Dva z nich jsou na Písecku.

Lymská borelióza se zatím v okrese nevyskytla, ale v kraji hygienici registrují už dvaatřicet případů. "Výskyt nahlášených a potvrzených onemocnění je zatím velmi podobný loňskému roku.  Tehdy jsme v tomto období  registrovali rovněž tři případy onemocnění klíšťovou encefalitidou a dvaatřicet případů lymské boreliózy," uvedl František Kotrba z Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje.

Osmačtyřicetiletá Dana F. se nakazila lymskou boreliózou před čtyřmi lety. "Nebyla jsem tehdy očkovaná ani proti encefalitidě, dnes už jsem a na klíšťata si dávám velký pozor," řekla.

Proti borelióze u nás očkování zatím neexistuje, nicméně proti klíšťové encefalitidě ano a podle lékařky Květoslavy Batistové z Infekční ambulance písecké nemocnice je stále žádanější. "Chodí se nechat očkovat průměrně tak dva lidé denně, což je podle mě docela dost," řekla lékařka a doplnila, že očkovat se může v kteroukoli roční dobu. "Jsou dvě možnosti očkování - rychlý režim a pomalý režim. Při rychlém má člověk protilátky už po deseti dnech, při pomalém asi za měsíc," vysvětlila Batistová. Nevýhodou rychlého režimu je, že očkovaný musí dostat o jednu dávku víc než u pomalého, tedy čtyři. Jedna dávka stojí průměrně šest set korun.

Člověk se může nechat očkovat u svého praktického lékaře nebo v očkovacích centrech. Ta v Písku fungují buď pod nemocnicí, nebo pod hygienickou stanicí.

Historicky nejvíce onemocnění klíšťovou encefalitidou zaznamenali hygienici v Jihočeském kraji v sezoně 2000, a to 233. V průběhu loňského roku to bylo 170 případů, z čehož 17 bylo na Písecku.

Co se týče lymské boreliózy, loni registrovali jihočeští hygienici 218 potvrzených onemocnění. Z toho na Písecku byly tři případy, což je nejnižší číslo v Jihočeském kraji.

Klíšťata během letní sezony neohrožují pouze lidi, ale také zvířata. Jsou prakticky tři nemoci, kterými může klíště zvíře ohrozit, a to klíšťová encefalitida, borelióza a klíšťová paralýza. "Klíšťová encefalitida a paralýza nejsou příliš časté, já osobně jsem například klíšťovou paralýzu u zvířete ještě neviděla," zmínila veterinární lékařka Jitka Václavíčková v Veterinární kliniky Písek. Borelióza je u zvířat častější a existuje proti ní očkování. Názory odborníků, zda očkovat, či ne, se ale liší. "Nejčastěji se lidé snaží předcházet klíšťatům u zvířat například obojky nebo ampulkami. Každý upřednostňuje něco jiného," doplnila veterinářka.

Borelióza se vyznačuje bolestivostí kloubů, odmítáním pohybu a horečkou. Zarudlé fleky jako u lidí se nevyskytují. Proti borelióze se mohou očkovat psi asi od čtyř měsíců. První očkování se musí revakcinovat, v dalších letech stačí očkovat pouze jednou. Jedna dávka přijde na zhruba pět set korun.

Klíště parazituje na 47 druzích savců a 55 druzích ptáků. Je to nejzávažnější přenašeč v Evropě. Nárůst počtu onemocnění je zaznamenáván od devadesátých let."


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.