Přihlásit

Pozor na omezení vstupu do části národního parku (Krkonošský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Vrchlabí
Vstup do některých oblastí Krkonošského národního parku každoročně omezuje Správa KRNAP. Letos to bude již po dvanácté a za vším stojí ochrana přírody. "Jde zhruba o 15 procent celkové rozlohy národního parku. Hlavním důvodem je snaha zamezit devastaci v souvislosti s masivním sběrem borůvek," vysvětluje mluvčí Radek Drahný.

Nečekají problémy
Pracovníci Správy KRNAP označí dotčené lokality přímo v terénu. Opatření začne platit v pondělí. "Vzhledem k malé úrodě borůvek, způsobené jarními mrazíky a silnými dešti, však neočekáváme velké problémy," dodává Drahný.
Účelem opatření je omezení přístupu veřejnosti do některých lokalit, s výjimkou značených cest Klubu českých turistů a vyhrazených cyklotras. Běžní návštěvníci tak omezení v podstatě nepoznají, nadále budou moci po turistických cestách a cyklotrasách procházet, resp. projíždět bez omezení.
To potvrzuje i Markéta Vaňková z Prahy, která s dětmi každoročně přijíždí do hor na prodloužený víkend. "Chodíme stejně jen po značených cestách. Že se vstup každoročně omezuje, víme, ale ani netušíme, kdy tohle období začíná a končí," říká.
Důvodem k tomuto kroku je intenzivní sběr plodů v cenných lokalitách. Nešetrným sběrem jsou devastovány porosty brusnice borůvky. Snižuje se tak potravní základna pro semenožravé ptáky a savce. Kvůli nadměrné návštěvnosti přírodovědně hodnotného území jsou poškozovány lokality výskytu zvláště chráněných rostlin. Dalším důvodem je rušení klidu zvěře, zejména v době přivykání na lokality poblíž přezimovacích obůrek a v době říje.

Hlavně II. zóna
Část území s omezeným vstupem se nachází v I. zóně národního parku, kde je vstup mimo značené cesty zakázán celoročně zákonem. "Současné omezení se tedy týká hlavně II. a malé části III. zóny, kde je normálně volný pohyb povolen, ale toto opatření jej dočasně omezuje," doplňuje Radek Drahný.
Opatření obdržely všechny obecní a městské úřady, jejichž správního obvodu se nařízení týká. Ty je vyvěsily na úřední desce. Přílohou opatření je mapa a slovní popis hranic. Příkladem lokalit s omezeným vstupem je například okolí Vosecké boudy, Lysé hory a Kotle, pramen Labe, okolí Luční hory a Stříbrného hřbetu, Liščí hory a Studniční hory, Obří důl, okolí Sněžky, Lví důl, nad Malou Úpou, Dvorský les a okolí Černé a Světlé hory.
Na základě zkušeností z minulých let je patrné, že velká většina české veřejnosti si na toto omezení zvykla a respektuje ho. Naopak největší problémy působí s omezováním vstupu do části Krkonošského národního parku zahraniční "profesionální" sběrači, kteří podnikají nájezdy na plochy zejména v blízkosti státní hranice. "Fyzickým osobám, jež opatření nebudou respektovat, hrozí pokuta až 10 tisíc korun a propadnutí prostředku, který při spáchání přestupku mnohdy používají - hřebenového česáčku na borůvky," upozorňuje Radek Drahný.
Opatření vstupuje v platnost nadcházející pondělí a bude platit do 15. listopadu."A máme již i termíny pro roky následující, od 20. 7. do 15. 10. 2013 a od 20.7 do 15.10. 2014," předeslal tiskový mluvčí Správy KRNAP. V terénu bude území s omezeným vstupem označeno informačními cedulemi v českém a polském jazyce.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.