Přihlásit

38. ročník Memoriálu Richarda Knolla (Opavský a hlučínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Okresní myslivecký spolek pořádá během víkendu 1. a 2. září již 38. ročník Memoriálu Richarda Knolla. Záštitu mu poskytl krajský hejtman Jaroslav Palas. Jeho uspořádáním navazuje opavský myslivecký spolek na tradici v pořádání vrcholných kynologických akcí včetně Memoriálu Karla Podhajského. "Snažíme se připravit všem účastníkům takové podmínky, aby soutěž proběhla na vysoké kynologické, technické i společenské úrovni," říká jednatelka spolku Dagmar Vitásková. Akce se uskuteční v honitbách mysliveckých sdružení Bohuslavice, Křeménky Bolatice, Dubina Větřkovice a Opavské Lesní, a.s., honitba Doubrava.
Vrcholné soutěže se zúčastní 20 ohařů z České republiky. Účastníci se sejdou v pátek 31. srpna od 15 hodin na nádvoří Červeného zámku v Hradci nad Moravicí, kde budou v 19.30 hodin večeřet. Vsobotu odjedou v 9 hodin na soutěžní honitby a v 19.30 hodin se zúčastní společenského večera v zámecké dvoraně. V neděli pokračuje soutěžní náplň v honitbách od 8.30 hodin a v 18 hodin proběhne na nádvoří Červeného zámku slavnostní vyhlášení výsledků.
Richard Knoll byl s Karlem Podhajským u založení Českomoravské myslivecké jednoty v roce 1923. Jeho jméno je nejvíce spojováno s německými krátkosrstými ohaři, kteří byli jeho největší láskou. Psi z jeho chovatelské stanice Tišnov byli pracovně i exteriérově velmi úspěšní a stopy jeho činnosti jsou v chovech nacházeny dodnes. V letech 1924 až 1954 byl Knoll ústředním poradcem chovu, zabýval se posuzováním výkonu i exteriéru loveckých psů a je spoluautorem publikace Všestranný ohař. Mimo jiné vypracoval světově ojedinělý zkušební řád pro lesní zkoušky, reagující na potřebu loveckého použití psa v našich zeměpisných podmínkách. K uctění jeho památky je každoročně pořádaná vrcholná soutěž ohařů jako Memoriál Richarda Knolla se zadáním titulu Vítěz ČR.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.