Přihlásit

Vrátili se do Lužických hor vlci? Důkaz zatím chybí (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Deset smeček žije už pár měsíců na německé straně a šelma denně ujde i 100 kilometrů. Podle všeho k nám zatím nezabíhají

LUŽICKÉ HORY
V lesích německé části Lužice se usídlilo před pár měsíci asi 10 vlčích smeček a ochránci přírody napjatě sledují, zda se vlci nevyskytují i na české straně. Jsou za den schopni ujít i sto kilometrů, takže by to pro ně nebyl problém. Správci Lužických hor už od ledna hledají důkazy. Zatím se jim ale nepodařilo ani po půl roce nějaké získat.
"Vlci mají opravdu velký akční rádius, takže tudy klidně prochází. Nemáme ale nic potvrzeného, aspoň stopa jako důkaz nám zatím chybí," říká i vedoucí Správy CHKO Jizerské hory Jiří Hušek. Podle něj by se vlci dali nejlépe odhalit v zimě. "Nejlepším důkazem by totiž byly otisky stop ve sněhu. Spoléhat se naopak moc nemůžeme na fotopasti, na tento typ divokých zvířat příliš nefungují, jelikož u nich nejde moc dobře odhadnout, kde se budou pohybovat," vysvětluje Hušek.
Vystopovat přítomnost vlka lze i z trusu. V Beskydech, kam občas zavítají medvědi, jejich návštěvu odhalují i podle poškozených stromů. Ani to se tu zatím nezdařilo.
Tomáš Besta, šéf CHKO Lužické hory, už je po půl roce trochu skeptický, podle něj se vlkům v německé Lužici nejspíš zalíbilo a invazi do Čech nechystají. "Museli by se asi hodně rozmnožit, aby se část smečky oddělila a přešla sem," míní.
Pokud by vlci do regionu skutečně zavítali, byla by to historická chvíle. Vlci z tohoto území totiž začali mizet už na konci 17. století. Poslední exemplář v Jizerských horách byl zastřelen v červnu 1766 v blízkosti Nové louky. V Krkonoších bylo osm posledních vlků zabito na slezské straně ještě o pět let dříve.
Jak už dříve řekl Hušek, vlci nutně nepotřebují k životu přímo divočinu. Jsou plaší a stačí jim jen klidné opuštěné místo bez lidí, jako je třeba bývalý vojenský prostor Ralsko. I tam se proto po jejich stopách pátrá. Ralsko už obývá i kdysi u nás vyhubené zvíře - stádo zubrů evropských. Ti byli dovezeni z Polska.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.