Přihlásit

Myslivci na Liberecku našli a ulovili šest divočáků nakažených africkým morem (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Divokých prasat nakažených africkým morem na Liberecku přibývá. V uplynulých dnech byla nákaza postupně potvrzena u pěti nalezených prasat divokých a jednoho uloveného. Čtyři uhynulé kusy našli myslivci v katastrálním území Oldřichova v Hájích, dalšího uhynulého divočáka objevili v nedalekém Mníšku. Africký mor se potvrdil také u kusu, který ulovili v nedaleké Raspenavě. ČTK o tom 31. května informoval zastupující mluvčí Státní veterinární správy ČR Petr Majer.

Všechny nové případy afrického moru prasat pocházejí z vymezeného uzavřeného pásma II na Liberecku. Celkem bylo v Česku od počátku nákazy v prosinci 2022 potvrzeno 75 případů nákazy u uhynulých či ulovených prasat divokých. Z toho v letošním roce už jde podle Majera o 18 případů, devět bylo nalezených uhynulých a stejný počet nakažených zvířat myslivci odstřelili. Do domácích chovů prasat se zatím nikdy nákaza nedostala.

Africký mor prasat je akutní onemocnění podobné klasickému moru prasat, jeho příznaky a průběh jsou však rychlejší a nakažená zvířata téměř ve všech případech hynou. Proti nákaze není lék, nakažená zvířata se musí utratit. Pro člověka ani psa nákaza nebezpečná není, mohou ji ale přenášet. Kolem místa nákazy je vytyčené ochranné pásmo II a kolem ještě nárazníkové pásmo I. V obou platí mimořádná veterinární opatření s cílem zamezit šíření nákazy.

Před týdnem se území se zpřísněnými pravidly zmenšilo, když Státní veterinární správa zrušila ochranná opatření na Českolipsku. Od ulovení nakaženého divočáka v katastru Ralska loni v květnu se tam už nákaza nepotvrdila. Ochranné pásmo II s přísným režimem tak SVS v souladu s legislativou Evropské unie zrušila, a s tím se zmenšilo i nárazníkové pásmo I, které už nezasahuje do Středočeského kraje.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.