Přihlásit

Dospělý medvěd spatřený o víkendu u Zlína se zřejmě vrací zpátky na Slovensko, odkud přišel (ČT 1)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zuzana Petrů, moderátorka
Dospělý medvěd spatřený o víkendu u Zlína se zřejmě vrací zpátky na Slovensko, odkud přišel. České televizi to řekl Michal Bojda ze spolku Hnutí Duha šelmy. Svědectví o výskytu medvědice s mládětem považuje za nepotvrzené. A podrobnosti zjišťoval Luboš Dostál. Luboši, kolik medvědů tedy teď na Zlínsku je nebo může být?

Luboš Dostál, redaktor
Dobrý podvečer. Čistě podle různých víkendových svědectví mohou být až tři, nicméně znalec velkých šelem Michal Bojda považuje za 100 % potvrzeného jednoho dospělého samce, kterého v sobotu dopoledne tady v lesním porostu na okraji Zlína kousek od tohoto místa potkal běžec. Zvíře tam zanechalo výrazný otisk tlapy v blátě a v neděli pak stejného medvěda zachytila fotopast u obce Újezd u Valašských Klobouk. Michal Bojda mi dnes řekl, že i další stopy nalezené následně v přírodě potvrzují pohyb tohoto samce směrem ke Slovensku, odkud se zřejmě vypravil sem hledat samici, neuspěl, a tak se vrací. Svědectví z Držkové o setkání chovatelky koní s medvědicí a mládětem zatím nemá oporu v žádných stopách ani snímcích, byť se nedá zcela vyloučit.

Zuzana Petrů, moderátorka
A přijaly už kvůli tomu úřady i nějaká opatření?

Luboš Dostál, redaktor
Nebylo nic takového zatím nutné, protože ten medvěd je plachý, člověku se vyhýbá, nepůsobí žádné škody, takže pouze zůstává v platnosti varování Městské policie Zlín, aby lidé, pokud možno při procházkách v lesích se psem měli psa vždy na vodítku, aby měli mobilní telefon a aby se vyhýbali těm nejhustěji zarostlým místům.

Zuzana Petrů, moderátorka
A ještě na závěr připomeň, jak by se měl člověk chovat, pokud by se s medvědem skutečně setkal.

Luboš Dostál, redaktor
Budu stručný. Člověk by neměl prchat, protože medvěd ho dohoní, neměl by křičet, neměl by se dívat šelmě upřeně do očí. Měl by pomalu couvat, hovořit klidným hlasem. No, a kdyby přece došlo k útoku, měl by se schoulit do klubíčka, chránit si hlavu a břicho.

Zuzana Petrů, moderátorka
To bylo doporučení od Luboše Dostála, díky za něj.

Reportáž najdete zde (čas 17:04)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.