Přihlásit

Divočáci drancují pole a ničí úrodu (Valašský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Nejhůře jsou na tom zemědělci na Kelečsku a Meziříčsku. Problémy jsou též v Ratiboři

Valašsko OE Divoká prasata se přemnožila. Páchají obrovské škody na úrodě a vytlačují z polí drobnou zvěř. Zemědělci jsou zoufalí. Apelují na myslivce, aby zvýšili jejich odstřel. Jinak prý budou po nájemcích honiteb požadovat náhradu škody.

Podle předsedy společnosti Agrotech v Poličné a viceprezidenta Agrární komory České republiky Jindřicha Šnejdrly je situace neúnosná.

Černá zvěř se před lety přemnožila kvůli pěstování technologických plodin. „Jenomže teď už se pustila i do obilovin. V hustém porostu se prasata dokonale schovají a zároveň mají dostatek potravy," vysvětlil Šnejdrla.

Škody se přitom liší od zemědělce k zemědělci. „Někde jdou do tisíců korun, jinde do desetitisíců. Nejvyšší ztráty hlásí samozřejmě družstva, která pěstují na polích řepku nebo kukuřici," řekl viceprezident. Nejhorší situace je podle něj v Kelči, Poličné, Lešné, Zašové a v Ratiboři.

Loni nimrodi oficiálně odlovili ve valašských honitbách pět set prasat. Což je zhruba čtyřikrát více než před deseti lety.

„To číslo by mohlo být vyšší, ale upřímně, nemůžeme celé noci sedět na haluzích a pak přes den v práci podávat maximální výkony," upozornil jednatel Okresního mysliveckého spolku ve Vsetíně Jan Janoušek.

Podle něj za to, že je černé zvěře hodně, nemohou myslivci. „V téhle zemi se ale každý vymlouvá na druhého. Když agrárníci osadí čtyřicetihektarové lány, tak jsme bez šance. Divočáky z nich nevyženeme. Nemají potřebu pole opouštět. Az vrtulníku je lovit nemůžeme," kroutil hlavou Janoušek.

Nejhorší podle něj je, že prasata vytlačila z polí drobnou zvěř.

„V honitbách chybí zajíci i bažanti, o koroptvích a křepelkách ani nemluvím. Kdyby neexistovaly umělé odchovy, už je v přírodě nepotkáme," upozornil myslivec.

Chyba je v zákoně

Podle něj jsou divočáci největšími predátory. „Drobná zvířata požírají," postěžoval si myslivec.

Šance, jak snížit počty černé zvěře, jsou přitom minimální. „Chyba je v zákoně. Nimrodi, jejichž honitby tvoří zejména pole, a nemají tudíž požadovaných pět set hektarů lesa, nemohou dospělou černou zvěř lovit," upozornil Janoušek.

***

„V hustém porostu se dokonale schovají a mají dost potravy." Jindřich Šnejdrla viceprezident Agrární komory ČR

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.