Přihlásit

Debata k vyhlášení NP Křivoklátsko (ČT 1)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Pavla Kosíková, moderátorka
Ministr životního prostředí Petr Hladík právě teď debatuje s obyvateli Křivoklátska o plánovaném vyhlášení pátého Národního parku, ten by se měl rozléhat zhruba na šestině tamní Chráněné krajinné oblasti. Velká část obcí ale s takovým záměrem nesouhlasí. Na setkání v Nižboru je také Kristina Kolovrátková, kterou zdravím. Kristino, jaké argumenty už zazněly? A zároveň předložil ministr obcím například nějaké ústupky?

Kristina Kolovrátková, redaktorka
Pěkný den, Ministr Petr Hladík se vydal cestou přes křivoklátské lesy spolu s odpůrci, ale i podporovateli vyhlášení Národního parku. Diváci mohou vidět skupinku za námi. Oni tady popisují, snaží se vyvrátit různé argumenty, různé obavy, které lidi mají, například obava z toho, že nebudou moci vstupovat do lesa, nebo že ten vstup bude nějakým způsobem omezený, že bude omezený sběr lesních plodů? Přesně to se tady snaží v současnosti ministr spolu s ochránci přírody vyvrátit. Mluví také o tom, že do budoucna by tedy měla ta nejpřísnější ochrana, to znamená bezzásahovost, být jenom nebo kopírovat vlastně současné Národní přírodní rezervace. To znamená, že pro lidi to takový zásah nebude. Ti se ale nicméně obávají, obává se. Většina starostů na Křivoklátsku, odmítají návrh, mimochodem právě tato novela byla v připomínkovém řízení, sešlo se velké množství připomínek, teď je ministerstvo vyřizuje a podle ministra, podle slov ministra by chtělo předložit novelu zákona, která by vyhlásila Národní park už v létě a na podzim by se pak touto novelou měli zabývat poslanci.

Petr HLADÍK, ministr životního prostředí /KDU-ČSL/
Pro člověka, pro návštěvníka, toho, kdo tady bydlí, se vůbec nic nemění. Podřízení Národního parku tak může dál vstupovat kamkoliv, sbírat houby lesní pohody, chrastí.

Lukáš KOCMAN, Běleč /nestr./
Trochu nás vlastně děsí ten způsob hospodaření formou nepeče a obáváme se, že tady na Křivoklátsku může nastat, nastat kolaps lesních ekosystémů tak, jak se to stalo v českém Švýcarsku tím, že se nezasahovalo proti kůrovci.

Reportáž najdete zde (čas 11:46)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.