Přihlásit

Zhruba 20 lidí demonstrovalo v Praze proti zřízení Národního parku Křivoklátsko (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Na pražském Malostranském náměstí demonstrovalo včera zhruba 20 lidí proti plánovanému vyhlášení Národního parku (NP) Křivoklátsko. Nesouhlasili s přístupem ministerstva životního prostředí (MŽP), které podle nich tímto krokem nechrání místní lesy. Demonstrující se shromáždili po semináři uskutečněném v Poslanecké sněmovně, kde se téma probíralo. Proti vyhlášení Křivoklátska národním parkem se již dříve vymezili někteří starostové a zástupci samospráv. Naopak část vědecké obce zřízení národního parku podporuje.

Semináře se podle zástupců pořadatelského Hnutí Život zúčastnily desítky starostů a vědeckých odborníků a měl podporu stran SPD a ODS. Pozváni byli podle nich i zástupci ministerstva životního prostředí, ti ale nakonec na seminář nedorazili. Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) na síti X uvedl, že seminář nebyl argumentačně vyvážený. „Seminář pořádaný pod záštitou poslance Jaroslava Foldyny (SPD), dává slovo pouze kritikům národního parku. Chtěli jsme stejný prostor a odborníky, ale to nám pořadatelé neumožnili,“ uvedl Hladík.

Vyhlášení Národního parku Křivoklátsko má vláda v programovém prohlášení. Zástupci obcí preferují zachování stávající chráněné krajinné oblasti, poukazují na to, že Křivoklátsko je kulturní krajina a unikátní příroda zde tedy vznikla i lesnickou činností. Ministerstvo v záměru vyhlášení uvádí, že park má chránit rozsáhlý vnitrozemský komplex převážně listnatého lesa nižších poloh s velkým podílem přirozených či lidskou činností málo ovlivněných ekosystémů.

MŽP uvádí, že chce prostřednictvím parku měnit i systém lesního hospodaření tak, aby byl bližší přírodě. Podle demonstrantů to ale není pravda. Podle zákona o lesích je změna z hospodářských lesů na lesy takzvaného zvláštního určení možná i v současné chráněné krajinné oblasti.

Podle návrhu ministerstva má zamýšlený NP Křivoklátsko zabírat 116 kilometrů čtverečních, tedy 16 procent současné chráněné krajinné oblasti. Pro záměr se už dříve vyslovil i Středočeský kraj. Aby Křivoklátsko zůstalo chráněnou krajinnou oblastí, oslovili starostové některých obcí v březnu prezidenta Petra Pavla. Nesouhlas s vyhlášením NP Křivoklátsko dříve vyjádřily také státní podniky Lesy ČR a Vojenské lesy a statky ČR, nakonec ho ale odvolaly. Podle jejich zástupců plán už neohrožuje strategické záměry ministerstva obrany.

Prohlášení území národním parkem podporuje například řada akademiků v přírodních vědách. Argument, že dosavadní ochrana Křivoklátska je dostačující, je podle vědců lichý. Statut NP podle nich například zabrání kácení starých stromů i tomu, aby stát vlastnímu podniku Lesy ČR absurdně vyplácel desítky milionů korun na ochranu přírody. „Odmítáme snahu některých jednotlivců, včetně některých politiků a zájmových skupin, aby se proces vyhlášení NP Křivoklátsko stal záminkou k oslabení legislativní ochrany všech našich národních parků v zákoně na ochranu přírody a krajiny,“ dodali vědci v prohlášení, které má ČTK k dispozici.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.