Přihlásit

Trestní oznámení na záměr vyhlásit CHKO Soutok (ČT 1)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zuzana Petrů, redaktorka
Teď už ale naše hlavní téma. Na záměr vyhlásit chráněnou krajinnou oblast soutok na Břeclavsku padlo trestní oznámení. Jak zjistila Česká televize, podal ho místní podnikatel. Nesouhlasí s tzv. zonací CHKO, která zahrnuje i vodohospodářskou infrastrukturu. Staví na argumentech břeclavských vodáren, že by vyhlášení mohlo komplikovat údržbu nebo rozvoj vodních zdrojů. Ochránci přírody to popírají, větší péče o krajinu by podle nich navíc mohla vést ke zkvalitnění vody.

Kateřina Švédová, redaktorka ČT
Přírodní bohatství na Břeclavsku, někdy se mu přezdívá Moravská Amazonie. Lužní lesy, které jsou domovem vzácných druhů ptactva i hmyzu, by měla nově uchovávat chráněná krajinná oblast. Proti záměru Ministerstva životního prostředí se ale postavili někteří místní, kteří v lokalitě vlastní pozemky. Podnikatel František Fabičovic dokonce podal trestní oznámení.

František Fabičovic, podnikatel
Mě tam spadá 330 ha. Jsou to převážně orné půdy, kde není vlastně předmět ochrany žádný, což jsem nepochopil, proč ho tam dávají.

Kateřina Švédová, redaktorka ČT
Vadí mu taky, že je do plochy CHKO zahrnuta i vodohospodářská infrastruktura. Například úpravna vody Kančí obora včetně podzemního vodního zdroje, ta zásobuje Břeclav a čtyři okolní obce. Podnikatel upozorňuje na měnící se klima a sucho, se kterým se oblast potýká.

František Fabičovic, podnikatel
Jak víme, že budeme mít tolik vody, jak máme dneska, za pět let? Co když to celé budeme muset překopávat, a v případě, že bude CHKO, tak to bude na roky řízení. V tomhle mám strach.

Kateřina Švédová, redaktorka ČT
Námitku proti záměru vyhlásit CHKO podali i sami břeclavské vodárny.

Celou reportáž najdete zde

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.