Přihlásit

Ekologické dny Olomouc opět nabídnou debaty odborníků na biologii i klimatologii (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Problémy životního prostředí jsou hlavním tématem pro experty na biologii, ekologii či klimatologii, kteří se v tomto týdnu sjedou do Olomouce na festival Ekologické dny Olomouc (EDO). Jejich besedy jsou stěžejní součástí přehlídky, diváci je mohou sledovat v Divadle na cucky, v Arcidiecézním muzeu nebo v pořádajícím centru ekologických aktivit Sluňákov. Největší environmentální festival v České republice začal v Olomoucí minulý týden v pátek a potrvá do 27. dubna.

Sérii přednášek včera otevřela debata v Divadle na cucky s ministrem životního prostředí Petrem Hladíkem (KDU-ČSL), aktivistou Petrem Doubravským, režisérem Michalem Hábou, paleoekologem Petrem Pokorným a klimatologem Radimem Tolaszem. Předcházet jí bude humorné divadlo z dob klimatického rozvratu s názvem Budoucí lokální hvězda Hochman hraje bývalou globální hvězdu Thunberg.

Ve čtvrtek festival uvede v Arcidiecézním muzeu mezinárodní premiéru celovečerního dokumentu Tam nahoře italského režiséra Bartolomea Pampaloniho, který získal ocenění na řadě italských festivalů. Režisér se zúčastní projekce i následné debaty, uvedli pořadatelé na stránkách EDO.

Od pátku do neděle budou odborníci debatovat o ekologii se zájemci ale i mezi sebou ve středisku Sluňákov. Řada z nich se na přehlídku vrací pravidelně. Chybět nebude například ekolog David Storch, biolog Petr Tureček, geobotanik Jiří Sádlo či biolog a filozof Stanislav Komárek. „Snažím se zvát lidi, kteří jsou otevření, nepředkládají návody, ale spíše otázky, a kteří dávají věci do kontextu. Jde o dialog veřejnosti a vědců, ale i společenských a přírodních věd,“ řekl ČTK ředitel festivalu Michal Bartoš.

V pořadí 34. ročník festivalu vyvrcholí v sobotu 27. dubna Edojarmarkem před nízkoenergetickým domem Sluňákov. Hudební festival letos nabídne například Letní kapelu, Michala Prokopa & Framus Five či hudební uskupení Bert & friends. Návštěvníci se mohou těšit i na Divadlo Víti Marčíka a workshopy. Mohou si také užít volný vstup do uměleckých staveb významných českých výtvarníků, které vyrostly v okolí Sluňákova - Rajské zahrady Františka Skály a Sluneční hory Miloše Šejna.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.