Přihlásit

Mladí přímorožci z hodonínské zoo poputují v dubnu do Itálie (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Mladí přímorožci arabští z hodonínské zoo poputují do Itálie, o dvě dříve narozené samice projevila zájem Zoo Valcorba. Transport je naplánovaný na polovinu dubna. Zařízení o tom informovalo na webu. Přímorožce arabské chová hodonínská zoo jako jediná zahrada v Česku.

Přímorožci arabští z přírody asi před 50 lety na čas zcela vymizeli kvůli rozmachu ropných polí na arabském poloostrově. V posledních letech se do přírody vrací, a to díky záchranným programům zoologických zahrad.

V České republice chová přímorožce jako jediná Zoo Hodonín, návštěvníci je mohou sledovat ve dvou výbězích. „V základním stádu je samec a dvě samice, které každoročně odchovávají mláďata. Dnes máme celkem osm zvířat, poslední mládě přišlo na svět letos v lednu. O dvě naše samice přitom projevila zájem italská Zoo Valcorba. V současné době jsou hotová veškerá vyšetření před transportem naplánovaným na polovinu dubna,“ uvedla zooložka Zdenka Vavrysová.

Přímorožci jsou býložraví a jako pouštní a stepní zvířata dokážou beze zbytku zužitkovat vodu z potravy. Umí také vycítit déšť a za vodou putovat. Tento druh antilopy je nižší postavy a žije v menších stádech. Má bíle až bílobéžově zbarvené tělo s nápadnou kresbou na hlavě. Samice rodí jedno mládě po osmiměsíční březosti. Zpočátku má malé kožovité růžky, v dospělosti mohou jejich rovné rohy dorůstat délky až 80 centimetrů a mohou sloužit jako odstrašení i zbraň.

Hodonínská zoo s chovem tohoto ohroženého druhu začala v roce 2016, kdy ze zoo v Curychu přivezla dvě samice. K nim později přibyl samec z britského Marwellu.

Zoo Hodonín patří k nejmenším a nejmladším v České i Slovenské republice. Otevřena byla v roce 1977. Loni do zařízení zavítalo téměř 174 000 návštěvníků, což je meziročně zhruba o 6000 méně. I tak šlo o třetí největší návštěvnost v historii zoo.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.