Přihlásit

Zjistit původ nákazy ptačí chřipkou je obtížné, říká odborník (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zjistit původ nákazy ptačí chřipky je obtížné, zpravidla se to nepodaří. Chovy drůbeže bývají velmi dobře zabezpečené, i tak se tam virus čas od času zavleče. ČTK to řekl Radek Axmann z Krajské veterinární správy v Pardubicích. V kraji se v minulém týdnu zjistila dvě ohniska, obě v halách firmy Mach Drůbež. V Kosoříně na Orlickoústecku skončila likvidace v sobotu, ve Skleném na Svitavsku začala dnes.

„Když to dobře půjde, tak by se to mohlo večerem v Kosoříně dokončit, když ne, tak se nepatrná část práce přesune na nedělní dopoledne. Během neděle se pak hasičské jednotky přesunou do Sklené, kde v pondělí začne likvidace,“ řekl v sobotu Axmann. V Kosoříně bylo 73 000 a ve Skleném je 20 000 slepic a kohoutů.

V Kosoříně se utrácel rodičovský chov masného typu, slepice a kohouti produkující násadová vejce, z nichž se líhnou brojleři, kteří se potom vykrmují. Šetření, jak se tam nákaza dostala, pokračují. „Prozatím jsme zdroj neobjasnili, ve většině případů se ani neobjasní. Velkou pravděpodobností je zdrojem něco, co bylo kontaminováno trusem volně žijících ptáků,“ řekl Axmann. Možností je chyba člověka nebo nákazu zanesl hlodavec.

Zabezpečení rodičovských chovů je podle Axmanna na vysoké úrovni, protože zvířata jsou drahá. „Obecně jsou rodičovské chovy ve většině případů výrazně lépe zabezpečené než třeba brojlerů. A jak se ukazuje, ani toto nestačí. O úroveň výš jsou chovy prarodičovské, které produkují násadová vejce, z nichž se líhnou slepice, jako jsou v Kosoříně,“ řekl Axmann. Takových chovů je pár v Evropě a také se stane, že jsou postižené ptačí chřipkou, dodal Axmann.

Ptačí chřipka je pro ptactvo smrtelná, jejich utracení je podle veterináře šetrné. Likvidaci mají na starosti hasiči z Pardubického kraje a Hlučína, do hal napouštějí oxid uhličitý. Jeho koncentrace se navyšuje, až drůbež upadne do bezvědomí a přestane dýchat. Likvidují se také vejce. V Kosoříně se ptačí chřipka potvrdila v úterý, nákazu ve Skleném veterinární správa oznámila v pátek. Zjištěné nákazy jsou první v letošním roce.

„Z celkového počtu deseti hal máme šest hal vyklizeno a byla zde provedena dekontaminace. V současnosti vyklízíme další halu a zbylé tři připravujeme na vývoz kadáveru. Kvůli stáří budov jsme se během včerejška potýkali s těsností haly. Do vzduchu tak musel dron, kterým jsme našli únik plynu,“ uvedl mluvčí krajských hasičů Jakub Mačát.

Dosud největší ohnisko ptačí chřipky ve velkochovu v Česku se objevilo koncem roku 2022 v Brodu nad Tichou na Tachovsku, kde bylo nutné zlikvidovat přes 740 000 kusů drůbeže.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.