Přihlásit

Veterináři zjistili další výskyt ptačí chřipky, a to ve velkochovu na Svitavsku (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Veterináři zjistili v Pardubickém kraji další výskyt ptačí chřipky ve velkochovu drůbeže. Po Kosoříně se potvrdila na farmě Sklené na Svitavsku. Na síti X to 2. února uvedl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Utrácení drůbeže ve Skleném začne v pondělí.

Za dva dny by mělo být usmrceno 20 200 slepic a kohoutů. Farma se zabývá rodičovským chovem slepic a kohoutů masného typu stejně jako v Kosoříně. Obě farmy patří společnosti Mach Drůbež. Podobně jako v Kosoříně se budou likvidovat i násadová vejce.

Podle Výborného byl v laboratoři v obou chovech potvrzen subtyp viru H5N1. Farmy jsou od sebe vzdálené více než 40 kilometrů a není mezi nimi žádné logistické propojení. Ministr přisuzuje nákazu výskytu ptačí chřipky v malochovech, v nichž byla zjištěna v posledním době po celé republice. Stejně jako v Kosoříně bude i ve Skleném kolem ohniska nákazy vymezeno tříkilometrové ochranné pásmo a desetikilometrové pásmo dozoru. V nich budou platit mimořádná veterinární opatření.

Ředitel krajských hasičů Aleš Černohorský uvedl, že se hasiči ze Záchranného útvaru z Hlučína a Jihlavy a z pardubického regionu po ukončení zásahu v Kosoříně vystřídají a přemístí do Skleného. Stejně jako v prvním chovu budou zajišťovat dekontaminaci osob a techniky a pomáhat s vyklízením uhynulých zvířat, své působení ukončí zřejmě v úterý večer. Usmrcená drůbež se bude odvážet do asanačního podniku v Žichlínku na Orlickoústecku.

V Kosoříně začalo ve čtvrtek utrácení 73 000 kusů drůbeže. První den se podařilo zaplynovat tři z deseti chovných hal a vynosit uhynulá zvířata ze dvou z nich. Likvidace pokračuje i dnes a měla by skončit v sobotu, nejpozději v neděli. Zvířata se usmrcují oxidem uhličitým, který se napouští do utěsněných hal. Uhynulé slepice a kohouty zaměstnanci firmy nakládají a odvážejí do asanačního podniku v 40 kilometrů vzdáleném Žichlínku. Celková hmotnost chované drůbeže činí asi 300 tun. Do kafilerie také poputují všechna násadová vejce, z nichž se líhnou brojleři.

Společnost Mach Drůbež patří k největším producentům jednodenních brojlerových kuřat v Česku i na Slovensku, podle informací na webu má na trhu přibližně 35procentní podíl. Týdně dodá chovatelům 2,5 milionu kuřat. Kapacita farem je až 2,1 milionu slepic, které ročně snesou až 300 milionů vajec. Firma má i vlastní výkrmy brojlerů. Ve velkochovu v Kosoříně byla ptačí chřipka zjištěna i v roce 2007. Podle ministra zemědělství Výborného bude stát firmě kompenzovat veškeré škody, společnost je v Kosoříně odhaduje včetně likvidace 150 000 vajec na několik desítek milionů korun. Na farmě ve Skleném budou nižší vzhledem k menšímu počtu chovaných zvířat. Oba chovy se obnoví zřejmě v květnu.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.