Přihlásit

Vlčí smečky na Šumavě (ČT 1)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor

šest smeček vlků se pohybuje na pomezí Šumavy a Bavorského lesa. Nový projekt odborníků z České zemědělské univerzity a Národního parku teď zkoumá, co návrat této šelmy do české přírody znamená. Využívají záznamy z fotopastí i data z GPS obojků.

 
Martin Lulák, redaktor ČT

Ulovený jelen a vlk, který ho žere, podle odborníků je vysoká zvěř v českých lesích přemnožená a přirozený odlov predátory by lesům mohl pomoct.

 
Aleš VOREL, Fakulta životního prostředí ČZU

Je znám ten model z Yellowstonu, kdy vlastně vlci se byli schopni propsat do několika úrovní toho ekosystému, že tím, že redukovali množství jelenů, tak začal odrůstat les.

 
Martin Lulák, redaktor ČT

Odborníci teď řeší, jestli mají podobný vliv vlci i u nás, odchyceným jedincům nasazují obojky.Právě teď na Šumavě s těmito obojky pobíhají tři vlci. Ten dokáže fungovat dva roky v kuse a každé tři hodiny pomocí tohoto GPS modulu posílá informace o poloze vlka.

 
Aleš VOREL, Fakulta životního prostředí ČZU

to ještě jednu technolog, ta se jmenuje Drop of, ta umožňuje vlastně na dálku ten obojek odpojit, anebo automaticky po uběhnutí dvou let ten obojek spadne.

 
Martin Lulák, redaktor ČT

Díky nim pak můžou vytvářet takovéto mapy, ty ukazují, kde smečky žijí a kde se vlci pohybují, vlky odborníci sledují i pomocí takovýchto fotopastí, každá z nich pohybový senzor, ten, když zachytí pohyb, rozsvítí infračervený přísvit, který kameře umožní zvíře zachytit i v noci. Teď by rádi podobné obojky dali i jiným zvířatům, hlavně jelenům. Zatím u nich mají data jen z minulosti, kdy vlci v oblasti ještě nežili. Martin Lulák, Česká televize.

Reportáž najdete zde

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.