Přihlásit

Zoo Ostrava loni měla rekordní návštěvnost, odchovala i vzácná mláďata (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ostravská zoologická zahrada loni zaznamenala rekordní návštěvnost. Zavítalo do ní 612 455 návštěvníků. Zoo se rovněž podařilo odchovat některá vzácná a raritní mláďata. Novinářům to včera sdělila mluvčí zahrady Šárka Nováková.

Překonat hranici 600 000 návštěvníků se zahradě poprvé podařilo v roce 2022, kdy do ní zamířilo 606 735 lidí. Na tento úspěch navázala i v loňském roce, z měsíců byl nejúspěšnější červenec, kdy branami zahrady prošlo 106 825 návštěvníků.

V loňském roce se podařilo v zoo odchovat 2146 mláďat napříč všemi skupinami živočichů. „Více než polovina mláďat byla u ryb, nemálo také u ptáků, savců a plazů. Pravidelně se v zoo množí oba chované druhy damanů – v loňském roce se narodili tři damani stromoví a dva damani pralesní. Díky osmi mláďatům onagerů je ostravské stádo tohoto vzácného kopytníka stále největším stádem chovaným v lidské péči na světě. U primátů se narodilo druhé mládě kriticky ohroženého šimpanze hornoguinejského,“ připomněla Nováková.

Díky zprovozněním dvou chovatelsko-expozičních zařízení nazvaných Chrám gibonů a pavilon Wanderu v roce 2022 zoo loni poprvé úspěšně odchovala i dva druhy plazů – kriticky ohrožené krokodýlovce čínské a hroznýšky skvrnité. Mezi další úspěšné první odchovy patří i dva jeřábi bělošíjí, užovky linkované a krajty zelené. Na konci loňského roku chovala Zoo Ostrava 6592 jedinců ve 452 druzích.

„Mezi nové druhy pořízené v roce 2023 patří například trio kriticky ohrožených lemurů širokonosých, pár vzácně chovaných kočkodanů Hamlynových a pár silně ohrožených kulíšků nejmenších. Získali jsme i několik druhů kriticky ohrožených sulaweských vodních plžů rodu Tylomelania, v jejichž chovu je Zoo Ostrava průkopníkem,“ doplnila mluvčí.

Zoo loni také zprovoznila parkovací dům bezmála s 200 místy. Stavba za 140 milionů korun bez DPH zlepšila podmínky parkování v bezprostřední blízkosti vstupu do zoologické zahrady. S nedostatkem míst pro motoristy se zahrada dlouhodobě potýkala. Zahrada loni po 20 letech proměnila také svou vizuální identitu. Symbol hrocha ale i v novém logu zůstal zachován. Je v něm ztvárněn z lístků rostlin, což symbolizuje komplexnost přírody.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.