Přihlásit

V Safari Parku Dvůr Králové se narodilo mládě vzácného hrošíka liberijského (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V Safari Parku Dvůr Králové nad Labem se v prosinci narodilo mládě vzácného hrošíka liberijského. Předchozí hrošíci se v zoo narodili v únoru 2021 a v říjnu 2020, a to po téměř patnáctiletém přerušení odchovů. V posledním roce se mládě hrošíka narodilo jen v několika zoologických zahradách na světě. ČTK to 12. ledna řekl mluvčí zoo Michal Šťastný.

Dvorský safari park chová hrošíky jako jediný v Česku. Patnáctiletá pauza mezi odchovy byla dána tím, že evropský chov stagnoval a bylo složité vytvořit vhodné chovné páry. Problém byl zejména v nedostatku chovných samců. „I proto je pro budoucnost chovu důležité, že poslední tři ve Dvoře Králové narozená mláďata jsou samci,“ řekl Šťastný.

Chov hrošíků je podle zoologů složitý. Zvířata jsou vzájemně nesnášenlivá, a kdyby je zoologové spojili v nevhodnou dobu, mohla by se napadat a vážně zranit. Ošetřovatelé proto musejí své svěřence dokonale znát a odpozorovat říji samice, během které je jen pár dnů ochotná samce snést.

Zoo nyní chová dvě samice, samce a mládě. Nový přírůstek by návštěvníci zoo měli v expozici začít vídat po neděli.

Dvůr Králové chová hrošíky od roku 1972, dosud zoo odchovala 21 mláďat. První mládě, samce Viktora, se povedlo odchovat v roce 1978.

Hrošík liberijský patří mezi nepřežvýkavé sudokopytníky. Od hrocha se liší částečně stavbou těla a především způsobem života. Voda totiž není pro hrošíky hlavním živlem. Přes den se toulají pralesem a hledají potravu. Dospělá zvířata váží kolem 250 kilogramů, mláďata mají při narození asi šest kilogramů. Stavy hrošíků v západní Africe stále klesají především kvůli úbytku přirozeného prostředí. Druh je proto vedený jako ohrožený.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.