Přihlásit

Veterináři upozorňují na dodržování životních podmínek zvířat v mrazech (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Chovatelé by měli v době, kdy teploty padají pod mrazu, dbát na životní podmínky zvířat. Zejména o ty, která jsou ve venkovních výbězích nebo na pastvinách. V tiskové zprávě na to upozornila Státní veterinární správa (SVS). Inspektoři se v těchto dnech zároveň zaměřují na dodržování povinností chovatelů, kteří musí zvířatům zajistit dostatečné napájení, vhodné krmení a přiměřenou ochranu před mrazem.

Ústřední ředitel veterinární správy Zbyněk Semerád uvedl, že při silných mrazech mohou například slepicím omrznout hřebínky. Pozornost životním podmínkám by měli věnovat lidé i zvířatům v zájmových chovech. „Především menší plemena psů se mohou nachladit, koně, kteří nejsou zvyklí na pobyt venku, by se měli ve výbězích dekovat,“ doplnil.

Veterinární správa uvedla, že kontroly se zaměří například na to, zda zvířatům nezamrzá voda určená k napájení a mají přístup k vhodnému krmivu, což chovatelům hospodářských zvířat ukládá platná legislativa. V mrazivém počasí také mohou být velmi rizikové porody na pastvinách, protože chladné počasí má výraznější vliv na mláďata. Týká se to hlavně ovcí a skotu, uvedla SVS. Doporučuje také upravit krmné dávky, aby měla zvířata dostatek energie. V chlévech je vhodné větrat. Veterinární správa upozornila také na to, že zvířatům suchá zima nevadí tolik jako vlhké klima.

Psům by podle veterinářů měli lidé hlavně ve městech kontrolovat tlapky, protože se solí kvůli mrazům chodníky. Problémy mohou mít i kočky, které se pohybují venku.

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) dnes uvedl, že v jihovýchodní polovině Česka budou noc na čtvrtek a ráno ještě hodně chladné, teploty klesnou pod minus 12 stupňů Celsia, na severovýchodě ojediněle spadnou i zhruba na minus 15 stupňů. V další dny bude mráz, který se v ČR drží od počátku týdne, zmírňovat. Dnes ráno bylo na severovýchodě země podle informací meteorologů na facebooku od minus 14 do minus 20 stupňů.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.