Přihlásit

Město Zlín se dlouhodobě potýká s přemnoženými divokými prasaty, pokračuje odlov (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Město Zlín se dlouhodobě potýká s přemnoženými divokými prasaty. Zvířata se při hledání potravy přibližují opakovaně k obytné zástavbě, loni lidé oznámili desítky případů také v Centrálním parku na Jižních Svazích, sdělil včera ČTK mluvčí radnice Tomáš Melzer. Loňský zvýšený výskyt divokých prasat se týká také městských pozemků sousedících s honitbami Mladcová-Paseky a Vršava, v obou lokalitách pokračuje odlov prasat.

„Problém s výskytem divokých prasat se netýká jen Centrálního parku, ale obecně Zlína. Státní správa myslivosti proto vydala dvě povolení k lovu na nehonebních pozemcích. V obou případech se jedná o pozemky statutárního města. Jedna lokalita je za Zikmundovou vilou u honitby Mladcová-Paseky a druhá se nachází na Horní Vršavě u honitby Vršava. Zde je povolen už několik let lov na takzvané venčicí loučce,“ uvedl Ladislav Hráček z odboru městské zeleně. Odbor také vyzval obyvatele, aby se vyvarovali kontaktu s prasaty a nedávali jim žádnou potravu.

Od loňského září do konce roku bylo na městských pozemcích uloveno 22 divokých prasat, na Horní Vršavě jich bylo 18, v lokalitě Mladcová-Paseky čtyři. „Zástřelné za ulovené divočáky vyplácí Magistrát města Zlína ve výši 5000 korun za zvíře,“ uvedl Hráček. Město loni pro odlov divokých prasat zvyšovalo rozpočet. Za stejné období myslivci v honitbách obce s rozšířenou působností Zlín ulovili celkem 720 divočáků.

„Divoká prasata mohou pro veřejnost i volně pobíhající psy představovat potenciální nebezpečí. Zvířata mohou být agresivní a reagovat nepředvídatelně, zejména pokud jsou vyrušena nebo cítí ohrožení. V záhonech vyhledávají cibuloviny, v travnatých plochách vyrývají žížaly, hraboše a živočišnou potravu. Nová teritoria si pak hledají právě kvůli přemnožení,“ uvedl mluvčí.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.