Přihlásit

Orel nalezený minulý týden Vysočině přežil otravu a vrátil se do přírody (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Orel mořský, jehož někdo minulý týden přiotrávil na Vysočině, přežil a v pondělí ho ochránci vypustili do přírody. Život mu zachránila rychlá pomoc v záchranné stanici Lipec na Pardubicku. Na sociální síti X to včera sdělila Česká společnost ornitologická (ČSO). Ochránci uvedli, že jde o čtyřletého orla, který byl kroužkovaný jako mládě v roce 2020 na Rychnovsku. Nyní byl nalezený poblíž Benátek u Ždírce nad Doubravou na Havlíčkobrodsku.

Minulý týden v sobotu informovala ČSO o nálezu dvou otrávených orlů mořských na Vysočině a o jedné otrávené káni lesní. Otravy byly zřejmě způsobené zakázaným karbofuranem. Uhynulého orla myslivec nalezl u Osové Bítýšky na Žďársku.

V Evropské unii je držení karbofuranu zakázané od roku 2008 pro jeho přílišnou jedovatost. Karbofuran se dřív užíval jako pesticid v zemědělství. Několik kapek jedu dokáže usmrtit prakticky jakéhokoliv živočicha. Každoročně je jím v ČR otráveno mnoho divokých zvířat, ale i třeba psů či koček. Případem otrávených dravců na Vysočině se zabývají i kriminalisté.

Za loňský rok ČSO zaznamenala 25 otrávených dravců. Skutečný počet případů je však podle ornitologů vyšší. Po otrávených návnadách a jejich obětech v terénu pátrá psovodka ČSO Klára Hlubocká se speciálně vycvičenými psy. Od roku 2017, kdy existuje tato psí jednotka, ČSO zdokumentovala a předala policii 150 případů, jejichž oběťmi se stalo přes 500 zvířat. Za trávení divoce žijících ptáků byli v Česku podle zprávy ornitologů pravomocně odsouzeni dva lidé.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.