Přihlásit

V okolí hradu Trosky v Českém ráji se nesmí létat s drony, rušily sokoly (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V okolí zříceniny hradu Trosky v Českém ráji se nesmí létat s drony, aby nerušily při hnízdění kriticky ohrožené sokoly stěhovavé. Zákaz bude platit každoročně pro období od začátku ledna do konce června, vyplývá z textu opatření obecné povahy, které vydala Správa CHKO Český ráj.

Používat letadla bez pilota a jejich modely nesmí jejich majitelé na území přírodní památky Trosky a jejím přilehlém okolí - v okruhu 300 metrů od její hranice.

Sokoli stěhovaví na Troskách naposledy úspěšně zahnízdili v roce 1957. Tito kriticky ohrožení dravci se na hrad vrátili v roce 2019, zatím ale byly jejich pokusy o vyvedení mláďat neúspěšné. Ochránci přírody se domnívají, že jedním z hlavních důvodů bylo rušení drony. Jejich přelety nad Troskami bývaly v minulých letech téměř každodenní záležitostí.

„Rušení je zjevné především při létání dronů v blízkosti hnízda, nejvíce pak při nalétnutí do vyšší nadmořské výšky než je umístěno hnízdiště. Při popsaných událostech hrozí vyplašení sokolů při inkubaci snůšky a následně zastydnutí či opuštění vajec. Závažná rizika představuje i rušení po vylíhnutí mláďat, kdy může dojít k podchlazení či dehydrataci malých mláďat za nepřítomnosti dospělých sokolů. Při pohybu dronů u hnízda se dospělí sokoli bojí přilétat na hnízdo a hrozí tak retardace vývoje vlivem nedostatečného krmení a dehydratace,“ píše se v odůvodnění pro vydání opatření.

Sokol stěhovavý je nejrychlejší dravec na světě, který je velký zhruba jako vrána. Ve druhé polovině minulého století počty sokolů výrazně klesly, především kvůli ztrátě vhodných hnízdišť, pronásledování člověkem a používání chemických látek, zejména pesticidů v zemědělství. Ty se přes potravní řetězec dostávaly až do vajec. Přestože počet sokolů v posledních letech v ČR stoupá, stále patří mezi kriticky ohrožené druhy. V Česku sokoli kromě Českého ráje hnízdí i v Jeseníkách, Českém středohoří, Českém Švýcarsku či Moravskému krasu.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.