Přihlásit

Chovatel dravých ptáků a šelem z Radhošti dostal tříletý podmíněný trest (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Pobočka krajského soudu v Pardubicích včera schválila dohodu o vině a trestu mezi státním zástupcem a mužem obviněným z týrání zvířat a chovu zvířat v nevhodných podmínkách. V bývalém průmyslovém areálu v Radhošti na Orlickoústecku choval desítky dravých ptáků a šelem, mnoho dalších bylo nalezeno uhynulých. Byl odsouzen ke třem letům vězení s podmíněným odkladem na pět let s dohledem, informovala ČTK Iva Matušková z krajského soudu.

V roce 2022 dostali veterináři oznámení od veřejnosti, že se v blízkosti státní silnice I/35 u Vysokého Mýta volně pohybuje kočkovitá šelma serval. Zjistili, že utekla chovateli v Radhošti, kde bylo už v minulosti zjištěno týrání zvířat nevhodnými podmínkami a chov lišek bez povolení. Při razii za pomoci policie bylo 2. února nalezeno v areálu bývalé továrny 36 dravých ptáků s různým stupněm ohrožení a šest šelem, z toho tři ženetky tečkované, dva servali stepní a rys ostrovid, ve zcela nevyhovujících podmínkách.

Například malé sovy žily v papírových krabicích narovnaných na sobě, zvířata živořila bez přístupu světla, dna krabic byla promočená exkrementy. Dvě ženetky tečkované byly chované společně v malé přepravce pro kočky, zraněný serval v o málo větší plastové přepravce, v níž se nemohl ani pořádně narovnat. Další serval, odchycený u silnice, byl umístěn v jedné z továrních hal, ve tmě a v zimě. Rys ostrovid byl v kotci o ploše šest metrů čtverečních. Z ptáků byli například výři viržinští v klecích o výšce pouze jeden metr umístěných na zemi.

V místnostech na zemi i v mrazicích boxech byla nalezena uhynulá zvířata, asi 30 ptáků a jedna malá šelma, pravděpodobně ženetka. V okolí domu a na louce byla objevena těla mrtvých lišek a kozy v různém stupni rozkladu, podle vyjádření chovatele měly sloužit ke krmení.

Soud také muži uložil, aby se ve zkušební době podmíněného odsouzení podrobil prezenční formou odbornému kurzu na ochranu zvířat proti týrání, péči o zvířata a welfare zvířat zahrnujícímu aktuální právní úpravu v této oblasti, veterinární péči o zvířata, fyziologii jednotlivých druhů, manipulaci s nimi, pohodu zvířat včetně vhodných prostor pro chov a péči o handicapovaná zvířata. Dostal také zákaz držení a chovu zvířat na dobu sedmi let. Státní zástupce se vzdal práva odvolání, obviněný si ponechal lhůtu pro podání odvolání.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.