Přihlásit

Psí výstava v Brně (TV Nova)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Veronika PETRUCHOVÁ, moderátorka
3 000 psů řady plemen byly o víkendu k vidění na národní výstavě v Brně.

Martin Čermák, moderátor
Pejskaři tam mohli obdivovat plemena běžná ale i ta exotičtější.

Adam Bartoš, redaktor
Psí fešáci dorazili na brněnské výstaviště z celého Česka, ale také ze Slovenska, Rakouska, a dokonce i z Chorvatska.

Renata Cepková, hlavní rozhodčí
Všichni jedinci nastupují, tak se hodnotí podle standardu. Hodnotí se jim zkus, postoj, kostra, pohyb a povaha. A tudíž potom z těch plemen se vyhodnotí ten nejlepší jedinec vzejde a ten dostane takzvaně vítěz plemene Best of Breed.

Adam Bartoš, redaktor
Na brněnském výstavišti se sešlo skoro 3000 pejsků. Mezi nimi i tenhle pudl, který získal titul Národního čekatele Tukrasy. Cesta za hlavním titulem šampiona může připomínat bojovku. Pejsci totiž musí získat nejprve čtyři tituly. Dnes uspěli také tyhle americké akety Tali a Škodík.

Andrea, majitelka amerických akit
Talinka dneska dokončila českého šampiona. Škodík, je to fenka teda, tak dneska započala českého šampiona. Získala i národního vítěze a získala i BOSe, což je jakoby Best of Breed, ale jako druhý nejlepší z plemene.

Lubomír ŠIROKÝ, Českomoravská kynologická unie
Oni musí ukázat se, předvést tomu panu rozhodčímu, který je hodnotí podle toho standardu, které vydává Mezinárodní kynologická federace. Každý plemeno má svůj standard, kde je popsáno přesně, jak má ten pejsek vypadat a podle toho mu dává známku.

Adam Bartoš, redaktor
Hodnocení následně probíhá podobně jak ve škole. Od výborné přes velmi dobrou až po dobrou. Sama proprieta, gumičky, ale dokonce i lak na vlasy. Příprava s takového shih-tzu dá pořádně zabrat. Jak dlouho vám to zabere?

osoba
Tak 20 minut a hlavička. Celý tělo, tak hodinku.

Marcela, majitelka psa shih-tzu
Kdo ho chce být na výstavu, musí počítat s tím, že je to obrovská, obrovská práce s tou srstí. Musíte to milovat, jinak to nemůžete výstavně dělat.

Adam Bartoš, redaktor
Na konci ledna čeká pejskaře další soutěž, kdy budou tentokrát soutěžit o místo šampiona ze šampionů. Jednat se tak má o největší výstavu psů v České republice. Adam Vincent Bartoš, televize Nova.

Martin Čermák, moderátor
A televizní noviny končí. Mějte hezky.

Veronika PETRUCHOVÁ, moderátorka
Na viděnou zítra.

Reportáž najdete zde (čas 35:57)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.