Přihlásit

Stát bude zřejmě nadále vyplácet rybářům náhrady za škody způsobené kormorány (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Stát bude pravděpodobně i v příštích třech letech vyplácet rybářům náhrady za škody, které jim na rybách způsobili kormoráni. Prodloužení kompenzací přinese poslanecká novela zákona o odškodňování za nyní končící tříleté období, kterou dnes schválil Senát. Předlohu dostane k podpisu prezident Petr Pavel.

Skupina poslanců ve zdůvodnění uvedla, že kormorán je kvůli dlouhodobé „neodůvodnitelné ochraně“ ze strany EU i členských států stále přemnožený. Neexistuje podle nich předpoklad, že by se jeho populace v dohledné době snížila.

Někteří senátoři namítali, že prodlužování odškodňování je provizorním řešením. Poslanec Michal Kučera (TOP 09) za předkladatele poznamenal, že systémové řešení není jednoduché. Je podle něho možné jen na evropské úrovni, protože jde o tažné ptáky.

Stát obnovil odškodňování rybářů od roku 2018, i dvě předchozí předlohy se týkaly vždy tří let. „Předpokladem pro nastavení těchto přechodných období mělo být postupné snižování predačního tlaku kormorána velkého na rybí obsádky a odstraňování nejzávažnějších problémů spojených s jeho přemnožením v důsledku dlouhodobé a nedůvodné ochrany tohoto druhu v celé Evropské unii. Tento předpoklad však naplněn nebyl,“ napsali poslanci v důvodové zprávě nynější předlohy.

Náhrady podle ní zůstanou stoprocentní, stát by tedy mohl podle předkladatelů vyplácet odškodnění v průměru kolem 50 milionů korun ročně. Odhadované škody na rybách představují podle nich více než 100 milionů korun za rok. Kompenzace se ale týkají jen prokázaných přímých škod, tedy způsobených konzumací, nikoli nepřímých, vzniklých například poraněním a druhotným úhynem ryb.

Stát rybáře za škody způsobené kormoránem odškodňoval i v dřívější minulosti. Praxe skončila s dubnem 2013, kdy kormorán vypadl ve vyhlášce ze seznamu zvláště chráněných živočichů.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.