Přihlásit

Kalamita s přemnoženými hraboši se podle zemědělského ústavu zhoršuje (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Kalamita s přemnoženými hraboši v Česku neutichá. V listopadu odborníci sledovali další rozvoj populace škůdců, a to z říjnových 708 na aktuálních 846 používaných východů z nor na hektar. Je to 3,2krát více, než je aktuální práh škodlivosti. Zatímco dosud patřily k nejpostiženějším moravské kraje Jihomoravský, Olomoucký a Zlínský, nyní k nim patří i Pardubický, kde už průměrné hodnoty také přesáhly 1000 východů z nor. Lokálně jsou hraboši extrémně přemnožení například i na Lounsku, Kutnohorsku, Kolínsku nebo Nymbursku, uvedl v tiskové zprávě Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ).

V listopadu provedli inspektoři nejvíce pozorování v ozimých a krmných plodinách setých v letošním roce. Zde hodnoty dosahovaly v průměru 449 východů z nor, což překračuje 2,2krát práh škodlivosti. „Další pozorování probíhala ve starších víceletých krmných plodinách. Zde se průměrný počet pohyboval okolo 1610 východů z nor, což odpovídá čtyřnásobku prahu škodlivosti. Tato čísla představují extrémně vysoké ohrožení především pro krmné plodiny,“ uvedla mluvčí ústavu Ivana Kršková.

Ohrožené zůstávají plodiny v Jihomoravském, Olomouckém a Zlínském kraji, kde byly zaznamenány extrémní počty východů z nor, průměrně 1137, 2119 a 2487. V Pardubickém kraji se hodnota dostala na 1158. Hodnoty přesahující úroveň desetinásobku prahu škodlivosti byly hojně zaznamenávány v porostech letošních osevů krmných plodin i ozimých obilnin.

„Populace hraboše polního vstupují do letošní zimy ve velmi silných počtech. K redukci populací by mohlo dojít v případě, že současná silná sněhová pokrývka rychle roztaje, zatopí nory a následně zmrzne. Aktuální podmínky hraboše prozatím nijak neomezují,“ řekla Kršková.

Nadále mají zemědělci ve vybraných okresech možnost využít výjimku pro aplikaci jedů, jejich seznam se průběžně aktualizuje.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.