Přihlásit

V Japonsku se množí útoky medvědů, kvůli hladu se ještě neuložili ke spánku (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V Japonsku se množí případy napadení člověka medvědem, od dubna už šest lidí zemřelo. Ačkoliv se medvědi obvykle nejpozději na konci listopadu ukládají k zimnímu spánku, hlad to mnohým z nich letos ještě nedovolil. Letošní špatná úroda bukvic, méně malých zvířat a mizející pole zemědělských plodin mohou za medvědí hlad a odkládání hibernace, píše deník The Guardian.

Za osm měsíců od dubna medvědi v Japonsku napadli 212 lidí a šest jich zabili, uvedlo ministerstvo životního prostředí. Vůbec poprvé počet útoků překonal hranici 200 napadení. Dosavadní rekord byl z roku 2020, kdy úřady zaznamenaly 158 případů. Jen během letošního listopadu se člověk s medvědem střetl třicetkrát.

Zhruba třetina útoků se odehrála v prefektuře Akita na severozápadě ostrova Honšú. Tamní děti si na cestu do školy berou zvonečky, aby hlukem vyplašily případné medvědy. Obchody zase hlásí, že spreje proti medvědům jsou vyprodané.

Někteří medvědi se ke spánku letos uložili dřív, aby ušetřili energii. Jiní se ale naopak toulají a dál hledají potravu. „V zimě jsou hladoví a neklidní kvůli nedostatku kořisti,“ řekl deníku Mainichi odborník na medvědy Hiromi Taguči.

Úřady obyvatele varují, aby se měli na pozoru i během chladných měsíců, což dosud nebývalo nezbytné. Apelují na ně, aby dobře uzavírali popelnice, protože vyhozené jídlo může medvědy přilákat. Vydaly také sadu doporučení, jako nechodit sám do hor, nosit u sebe píšťalku nebo vydávat hluk.

Populace medvědů v Japonsku soustavně roste. Černých medvědů baribalů je tam podle posledních dostupných odhadů asi 44 000; v roce 2012 jich bylo asi 15 000. Statistika navíc nezahrnuje prefekturu Hokkaidó, kde podle odhadů žije asi 12 000 hnědých medvědů ussurijských, jejichž populace se od roku 1990 zdvojnásobila.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.