Přihlásit

Ptačí chřipka zabila v Argentině stovky vzácných plameňáků Jamesových (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Více než 200 plameňáků Jamesových uhynulo na severozápadě Argentiny na ptačí chřipku. Informoval o tom zpravodajský server BBC News s odvoláním na oficiální činitele.

V Jižní Americe se nyní šíří vysoce nakažlivý podtyp viru ptačí chřipky H5N1, který dokáže během několika dní nakazit celé hejno. Prostřednictvím trusu a slin se také může šířit na lidi a další savce.

V srpnu na atlantském pobřeží Argentiny uhynulo na ptačí chřipku více než 50 lachtanů a začátkem letošního roku byly tisíce dalších mrtvých lachtanů objeveny v Chile a Peru.

Plameňák Jamesův (Phoenicoparrus jamesi) žije na slaných i sladkovodních jezerech ve vysoko položených oblastech Argentiny, Bolívie, Chile a Peru.

Až do roku 1956 byl považován za vyhynulého; od roku 2008 je v Červeném seznamu IUCN zařazen do kategorie téměř ohrožených druhů, protože jeho populace klesá, především kvůli ztrátě přirozeného životního prostředí.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.