Přihlásit

Ornitologové v USA přejmenují desítky druhů ptáků, aby předešli kontroverzím (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Americká ornitologická společnost (AOS) se chystá přejmenovat desítky druhů ptáků tak, aby jejich druhová jména byla zcela neutrální a neodkazovala na konkrétní osoby. Někteří opeřenci v USA a Kanadě nesou jména po svých objevitelích nebo přírodovědcích, přičemž někdy může jít o lidi s kontroverzní minulostí nebo rasistickými názory. Podle ornitologů nastal čas, aby jména ptáků vycházela ze skutečnosti a pomáhala daný druh lépe charakterizovat, napsal server BBC.

„Zvyk exkluzivního pojmenovávání se rozvinul v 19. století, kdy bujela i misogynie a rasismus, a dnes už nefunguje. Nastal čas, abychom tento proces změnili a soustředili se na samotné ptáky, jak by to také mělo být,“ uvedla šéfka AOS Judith Scarlová.

Odborná společnost se chystá přidělit nová jména zhruba 70 až 80 ptačím druhům. Konkrétně se chystá například na drobného žlutě zbarveného lesňáčka čepičatého, který nese v angličtině jméno lesňáček Wilsonův podle přírodovědce Alexandera Wilsona. Stejný osud čeká i bekasinu otavní, které se ve Spojených státech říká bekasina Wilsonova.

Některá kontroverzní jména ornitologové upravili už dříve – například v roce 2020 odstranili referenci na jméno konfederačního generála Johna McCowna u jednoho z druhů strnadů. Ten nově získal druhové jméno silnozobý, které odkazuje na jeho fyziognomii.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.