Přihlásit

Praha 14 vypustila dva sokoly, které vycvičila na regulaci přemnožených holubů (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Radnice Prahy 14 vypustila do přírody dva sokoly stěhovavé, kteří jí mají pomoci s regulací přemnožených holubů. Ptáky si radnice pořídila v červenci jako mláďata a nechala je vycvičit. I po vypuštění je budou odborníci hlídat a zkoumat, jak se jim daří. ČTK to dnes sdělili starosta Jiří Zajac (ODS) a sokolník Jan Šimánek. S přemnoženými holubi mají problém i další radnice včetně magistrátu, který se rozhodl vybudovat městské holubníky.

„I po vypuštění máme sokoly pod kontrolou. Samozřejmě je primárně na nich, kde si vyberou hnízdiště. Prostor jim však po dohodě s vedením městské části nabídneme přímo na střeše radnice. Vzhledem k tomu, že jsou na tuto lokalitu z výcviku zvyklí, stejně jako na holuby, jakožto na svou primární kořist, věřím, že by zde mohli najít vhodné útočiště,“ uvedl Šimánek, který sokoly pro Prahu 14 vycvičil v okolí rozhledny Doubravka na Černém Mostě.

S přemnoženými holuby bojuje Praha 14 dlouhodobě a v boji s nimi využívá řadu způsobů, včetně jejich zastrašování umělými napodobeninami dravců. Atrapy jsou umístěné například na Poliklinice Parník na Černém Mostě. „Živí sokoli budou pro místní holuby nepochybně ještě větším strašákem. Přál bych si, aby se jim u nás líbilo, ideálně aby zde v budoucnu vyvedli mladé,“ sdělil Zajac.

Sokol je dravec vysokého letu, lovu předchází stoupání do výšky a následuje střemhlavý útok na kořist. Zpravidla každý den uloví jednu kořist, zvýšenou potřebu potravy má v době hnízdění.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.