Přihlásit

Vlčí smečka útočí na ovce na Frýdlantsku (ČT 1)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Bohumil Klepetko, moderátor
V česko-polském příhraničí na Frýdlantsku se pohybuje početná smečka vlků v dolní Řasnici už zaútočili na ovce a neodradilo je ani to, že pastvina je tam obehnaná elektrickým ohradníkem.

Karel MAŘÍK, farmář, Dolní Řasnice
Normálně byly roztrhaný v tý vodě, jo já je tahal tady z vody ven.

Jana Šrámková, redaktorka
Karel Mařík farmaří Dolní Řasnici čtvrt století, ještě před měsícem měl na této pastvině 40 ovcí, část stáda vlci roztrhali před pár týdny, teď zaútočili znovu.

Karel MAŘÍK, farmář, Dolní Řasnice
Jsem viděl vlastně roztrhané ovce od vchodu, 13 ovcí mrtvých, zbylo mi devět ovcí vlastně tady z týhletý pastviny.

Jana Šrámková, redaktorka
Podobnou zkušenost s vlky měl už v roce 2016. Jeho pastvinu proto lemuje jedna z prvních protivlčích ohrad v Česku, celkem měří 10 km. Plot nechal farmář postavit kolem celé pastviny na doporučení ochránců přírody. Je tady dvojí elektrický ohradník, výška 120 cm, jenže se ukázalo, že takový plot vlci hravě přeskočí.

Jakub ČEJKA, Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, Liberecko
Ty vlci se to prostě bohužel dokážou naučit, doporučujeme navýšit to oplocení buďto vodičem, elektrickým drátem, anebo vodivou páskou.

Jana Šrámková, redaktorka
Tu by měl farmář podle ochránců přírody umístit i nad dřevěná ráhna.

Jakub ČEJKA, Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, Liberecko
Ty vlci mají možnost se odrazit z těchhle pevných prvků.

Jana Šrámková, redaktorka
Podle posledních oficiálních údajů ochranářů žilo v roce 2021 na území České republiky 18 vlčích smeček, nejvíc právě u hranic s Polskem, kde je stejně jako u nás vlk chráněný. Aktuální záběry z fotopastí potvrzují, že na Frýdlantsku se pohybuje minimálně jedenáctičlenná vlčí smečka. Starosta proto varoval chovatele psů i další farmáře.

Marek KRATOCHVÍL, starosta Dolní Řasnice /nestr./
Ti vlci prostě ztratili tu přirozenou plachost, oni to vnímají, že nemají prostě predátora, někoho, kdo by jim ublížil, lovil je.

Jana Šrámková, redaktorka
Karel Mařík má sice nárok na kompenzace ve stejném místě už ale chov ovcí obnovit nechce.

Karel MAŘÍK, farmář, Dolní Řasnice
Mám takovou informaci, že vlk dokáže přeskočit až 2,5 metru, takže jsem bezradnej, tady budu dělat seno, budu tady prostě sekat.

Jana Šrámková, redaktorka
Farmář se obává, že by vlci zamordovali i zbytek stáda, a tak raději ovce převezl na úplně jiné místo. Jana Šrámková, Česká televize, Frýdlantsko.

Reportáž najdete zde

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.