Přihlásit

MZe: Změny ve welfare by snížily živočišnou produkci o třetinu až polovinu (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Z dokumentů k případným změnám legislativy týkající se welfare, tedy životních podmínek zvířat, vyplývá, že by se živočišná produkce mohla snížit o třetinu až polovinu. K přehodnocení legislativy se zavázala Evropská komise. Příprava se zpozdila, konkrétní návrh zatím nevznikl. Na konferenci v Poslanecké sněmovně to řekla vedoucí oddělení ochrany zvířat ministerstva zemědělství Eva Kaděrková.

Kaděrková uvedla, že dopady na živočišnou produkci vycházejí ze studií EFSA (Evropský úřad pro bezpečnost potravin) a neoficiálních dokumentů EU. „V některých dokumentech se EU vyjadřuje k tomu, že počítá s tím, že do roku 2050 přejde téměř na rostlinnou stravu,“ doplnila.

Poznamenala, že zatím není příliš jasné, jak se celá záležitosti posune v následujících měsících až roce. Upozornila na to, že příští rok budou volby do Evropského parlamentu, což může mnohé změnit. S parlamentem vzniká i nové složení Evropské komise. „Jediné, o čem se možná bude do konce roku diskutovat, je, že bude předložen legislativní předpis,“ uvedla. Ministerstvo podle Kaděrkové aktivně komunikuje s chovateli a uvádí, že některé předpisy revizi potřebují, protože jsou 20 let staré.

Poznamenala, že ČR patří k zemím s nejnižší spotřebou veterinárních antibiotik. Znamená to, že jak soukromá, tak státní veterinární správa funguje správně. Uvedla, že Česko bude apelovat na to, aby si udrželo konkurenceschopnost a soběstačnost v živočišné výrobě.

Kaděrková také řekla, že se v Česku rozhodně nesnižuje spotřeba masa. „Spotřeba je každý rok stejná, mění se v závislosti na ceně bílého a červeného masa, což je v dnešní době pochopitelné. Jsme otevřeni změnám, ale chceme je dělat rozumně tak, abychom si zachovali, co máme,“ dodala.

Ochranářská organizace Compassion in World Farming (CIWF) minulý týden upozorňovala na to, že Evropská komise stále legislativu týkající se chovů nepředložila. Uvedla, že podle průzkumu Eurobarometr podporuje 84 procent Čechů zákaz individuálních klecí v chovech hospodářských zvířat. V celé EU je to 89 procent lidí.

Průzkum se také ptal lidí na to, zda by byli ochotni platit více za výroby pocházející z chovů šetrných ke zvířatům. V ČR 35 procent lidí uvedlo, že za produkty více platit nechce. V celé EU tak odpovědělo 37 procent lidí. Zhruba čtvrtina lidí v ČR i EU uvedla, že by byla ochotná zaplatit až o pět procent více. Naopak pět procent Čechů by bylo ochotných zaplatit více než 20 procent.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.