Přihlásit

Zadržený pytlák je myslivec (Břeclavský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Policisté obvinili dvojici mužů z pytláctví. Zabíjeli na Hustopečsku. Používali při tom nůž, pušku a reflektor. Jeden je myslivec.

Hustopečsko
V policejní cele strávila uplynulé dva dny dvojice pytláků, které policisté dopadli v noci na středu u Boleradic. U sebe měli střelnou zbraň s tlumičem a také lovecký nůž. Jeden z pytláků byl navíc myslivec. Společně napáchali škodu přesahující sto tisíc korun.
"V regionu je to nejvýznamnější dopadení pytláků za poslední léta," sdělila břeclavská policejní mluvčí Kamila Haraštová.
Než dvojice padla do rukou uniformovaných mužů, strhla se honička. Vše začalo poblíž Boleradic, kde si policejní hlídka všimla Škody Felicie přijíždějící po polní cestě od Horních Bojanovic.
"Řidič osobního vozu zaregistroval policejní auto a začal ujíždět. Policisté se okamžitě vydali za ním. Při honičce ovšem řidič škodovky ztratil trpělivost, prudce zastavil a i se svým parťákem se dal na útěk. Rozběhli se z mírného svahu až do potoka, který se snažili přebrodit. Policisté muže nadále pronásledovali a akce skončila úspěšným zadržením obou pachatelů," popisovala drama jako z akčního filmu Haraštová.
Že měl dvaatřicetiletý muž a jeho o šest let mladší komplic důvod k útěku, se ukázalo záhy. V autě ležely tři kusy srnčí zvěře a zbraně.
"Na výpravu byli patřičně vybavení. Měli u sebe lovecké nože, reflektor a policistům se podařilo naleznout i střelnou zbraň s tlumičem, kterou při honičce vyhodili z okna," pokračovala Haraštová.

Maso měli i doma
Pytláci skončili v policejní cele, kde trávili chvíle i včera odpoledne. Pytláctví je na Břeclavsku výrazným problémem a dopadení jednoho z myslivců je pro myslivecké spolky smutnou vizitkou.
"Co na to říct? Špatné je, když to dělá laik, natož myslivec. On jím vlastně ani není, má k tomu jen papír. Podobných případů už ale bylo několik. Určitě přijde o zbrojní průkaz a osobně bych byl také pro to, aby skončil také v myslivosti," komentoval událost například myslivec Vladimír Kellner z Vranovic.
Obviněným mužům nyní hrozí až dva roky vězení. Kromě tří zabitých zvířat, která ležela v jejich autě, našli policisté další ostatky a maso také u pytláků doma.
"Zahájili jsme trestní stíhání a oba dva jsme obvinili z pytláctví, kterého se dopustili nejméně v osmi případech. Viníme je, že neoprávněně ulovili sedm kusů srnčí zvěře. Tím způsobili myslivecké společnosti škodu na chovných kusech přes sto tisíc korun," uvedla Haraštová.
V případu je zatím několik otazníků. Předně: Je počet pytláků konečný, či jde jen o část party? Mělo maso putovat do restaurací, kde se v těchto dnech konají zvěřinové hody? Existuje spojitost mezi zadrženými muži a krávou, kterou někdo zabil a vyvrhl v sobotu v Hustopečích?
"Toto všechno prověřujeme. K případu v Hustopečích se ale dosud nepřiznali," zmínila policejní mluvčí.
Pokud se myslivec dočká pravomocného odsouzení, zakročí i úředníci z odboru životního prostředí v Hustopečích. "V takovém případě mu budeme muset odebrat lovecký lístek. O případu ale zatím nemám žádné informace," podotkl vedoucí odboru Miroslav Hanzlíček.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.