Přihlásit

Chovatelka z Lázu se nevhodně starala o 34 psů, skončili v útulcích (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Žena z Lázu na Příbramsku chovala 34 psů v nevhodných podmínkách. Problémem bylo mimo jiné vzájemné napadání, které nejméně v jednom případě skončilo úhynem pokousané feny. Veterináři při kontrole konstatovali porušení zákona o ochraně zvířat proti týrání. Obec s rozšířenou působností následně pro psy nařídila předběžnou náhradní péči. Všechna zvířata byla odchycena a po skupinkách podle velikosti umístěna do útulků, řekl včera ČTK mluvčí Státní veterinární správy Petr Majer.

Krajská veterinární správa kontrolovala chov na základě podnětů od místních lidí opakovaně od letošního července. Mluvčí příbramské radnice Eva Švehlová uvedla, že šlo o psy různých plemen, věku i pohlaví, kteří vykazovali negativní znaky chování smečky. Zdravotní i výživový stav zvířat byl podle Majera dobrý, všechna měla platné očkování proti vzteklině a byla označena čipem. Problémem však byl značný nepořádek ve výběhu, kde leželo mnoho předmětů, o něž se zvířata mohla zranit. Špatná byla také hygiena chovu, inspektoři v něm našli četné exkrementy, z nichž se šířil zápach. Chovatelce proto nařídili, aby výběh uklidila a nebezpečné předměty odstranila, což žena učinila.

Koncem září ale veterináři zjistili, že psi se ve smečce napadají a minimálně jedna pokousaná fena uhynula. Minulý týden proto společně se zástupci Městského úřadu Příbram coby obce s rozšířenou působností a policisty provedli kontrolu. Konstatovali při ní porušení zákona kvůli nevhodným podmínkám chovu a obec s rozšířenou působností nařídila předběžnou náhradní péči. „Při umístění do předběžné náhradní péče se začalo s veterinárními prohlídkami, při kterých jsou zjišťovány zdravotní potíže, které pochází z doby, kdy byli psi v péči chovatelky,“ dodala Švehlová.

Podobné případy nejsou zcela neobvyklé. Veterináři v minulosti například opakovaně zabavovali větší množství psů chovateli z Mladé Boleslavi. V roce 2014 mu odebrali 34 psů a umístili je do útulku. Majitel si ale přes zákaz chovu opatřil nová zvířata. O rok později mu veterináři zabavili dalších 38 psů a šest štěňat.

Inspektoři se v minulosti zabývali také případem ženy z Benešovska, která měla doma kolem 150 psů. Při kontrole jich sama sedm desítek rozdala novým majitelům. Dostala pokutu, psi byli ale na rozdíl od jiných případů v relativně dobrém stavu.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.